Aktiespararna

Avkastning av toppklass: ”Kvitto på att vi lyckats”

Av David Flatbacke-Karlsson
16 april 201914 min lästid
Jan Svensson.
Latours vd Jan Svensson om: Segern i investmentbolagsligan, Gustaf Douglas, heta trender, substanspremien och ett sista bokslut.

Jan Svensson har skapat stora värden under sin tid som vd för Latour.

Denna artikel är en förlängd version och framgår ursprungligen Aktiespararen nummer 3–4 2019.

Latours vd Jan Svensson om: Segern i investmentbolagsligan, Gustaf Douglas, heta trender, substanspremien och ett sista bokslut.

Investmentbolag har vuxit fram till en uppskattad placeringsform bland merparten av småspararna runt om i vårt avlånga land.

När det snart är dags för Jan Svensson att summera sin tid som vd för Latour kan han göra det genom att glädjas åt att aktien har gått bäst av samtliga jämförbara under hans cirka 16 år på posten.

– Det handlar om människorna. Vi har lyckats attrahera väldigt bra chefer och medarbetare till våra olika bolag, säger han.

Kursen är upp nära 950 procent sedan hans inträde och det räcker, trots att den aldrig slagit konkurrenterna under ett enskilt år, till en topplacering på listan över investmentbolag på Stockholmsbörsens totalavkastning under perioden.

Prestationen har lett fram till att aktien handlas med en så kallad substanspremie, att kursen är högre än vad substansvärdet, tillgångarna som aktien består av, är.

– Det är ingenting jag funderar jättemycket på. På sätt och vis är det väl ett kvitto på att vi har lyckats ganska så väl.

Aktiespararen träffar hallänningen på Latours kontor i centrala Stockholm en solig februarifredag. 2003 tog han, efter att ha kommit i kontakt med ägarfamiljen Douglas långt tidigare genom Latours köp av Jan Svenssons familjeföretag i Nässjö, plats som vd i investmentbolaget.

– Framgångarna kan nog till stor del förklaras av den operationella frihet som vi ger till bolagsledningarna. När vi kommit överens om en plan och litar på att den följs så får de driva sin egen firma. Det var något som jag, när jag var vd för familjeföretaget, verkligen gillade och som fick mig att vilja vara kvar inom Latour.

Latour består av tre olika ben. Det klart största är investmentbolagets börsportfölj som utgör 70 procent av substansvärdet. Helägda och delägda rörelser, där inga bolag verkar på en noterad miljö, står för resterande 30 procent av verksamheten.

– Jag arbetar mer operativt med de onoterade bolagen, förstås. Det är ju lite som mina bolag. När det kommer till börsportföljen är vi en långsiktig ägare som ställer tuffa krav men samtidigt givetvis ställer upp och stöttar bolagen. Vi måste ju se till att det finns rätt resurser och att skjuta in pengar om något större förvärv ska göras när vi lagt agendan tillsammans, understryker Jan Svensson.

Olika typer av bidrag

Innehaven i börsportföljen är den del av Latour som gemene man oftast har enklast att relatera till. Tio bolag går att hitta – där Securitas och låskoncernen Assa Abloy, en avknoppning från just säkerhetsjätten, länge varit ryggraden.

– Två bolag som ligger helt rätt i tiden. De har haft bra utveckling men genomgår samtidigt stora teknikskiften. Alf (Göransson) har byggt en spännande grund i Securitas som Magnus (Ahlqvist) jobbar vidare med. Securitas håller på att stöpas om mot en koncern med mer fokus på elektronisk övervakning. Det går inte att ställa om en verksamhet med 300 000 medarbetare på en dag, säger Jan Svensson, och fortsätter:

– I Assa Abloys fall har det varit mycket fokus på förvärv under Johan Molins tid. Hans arv blev en aning vildvuxen men samtidigt hanterbar koncern med olika typer av varumärken, fabriker och enheter världen över. Det sker ett skifte mot digitala låslösningar. Frågan är hur fort det går och vilka som hakar på? Men, precis som för Securitas, kommer det ju att vara en blandning av traditionella och nya lösningar som gäller framöver.

Jan Svensson understryker att utvecklingen mot ett mer digitaliserat samhälle går i rasande takt. Det är viktigt att det blir ett marknadsdrivet och inte ett IT-lett projekt, enligt honom, och han anser att Latours olika portföljbolag kan bli vinnare på ett skiftande handelsmönster om de är följsamma och förmår att hantera de nya verktygen.

Hållbarhet är en annan trend som genomsyrar Latours verksamhet. Norska Tomra Systems, som bland annat fokuserar på tillverkning av automater för returglas, aluminiumburkar och PET-flaskor, har seglat upp som det näst största innehavet sett ur ett börsperspektiv.

– Det går väldigt, väldigt fort. Min generation har pratat en hel del, men inte fått mycket så gjort. Jag ser hur mina barn gör det bättre och kan absolut se framför mig hur mina barnbarn blir ännu jobbigare att serva, säger Jan Svensson med ett skratt.

Hur kommer de ökade kraven på hållbarhet att påverka er?

– Folk kommer att kräva oss på mer information och vilja veta hur processen har gått till när varan eller produkten tagits fram. Var kommer hammaren som jag vill köpa av Hultafors (helägt onoterat bolag) ifrån? Vi måste kunna svara på dessa frågor. För industrin kommer det här att bli en rejäl omställning eftersom nästa generations kunder lär vilja handla av oss på andra sätt än tidigare.

Är ni redo för det?

– Det måste vi se till att vara. Det går verkligen undan. Det finns flera utmaningar som vi verkligen måste ta tag i på en gång. Inte minst hur vi möter nästa generations kunders krav på en hållbar verksamhet, betonar Jan Svensson.

Låskoncernen Assa Abloyt är ett av Latours viktigaste innehav.

Oro som ställer till det

Stora delar av Latour – såväl noterat som onoterat – är starkt sammankopplade med byggindustrin och konjunkturen i både Sverige och resten av världen.

Flera av innehaven i börsportföljen, som Alimak och Fagerhult har tagit extra mycket stryk av oron för en kraftig nedgång på bostadsmarknaden eller en hårdare typ av brexit. Även Sweco anses vara rejält konjunkturkänsligt.

Här kommer begreppet långsiktighet in extra mycket i bilden för Jan Svensson och Latour.

– Jag hittar ingen som helst entusiasm för en kvartalsrapport. De säger egentligen så lite. Jag kommer att ha tagit mig igenom 66 stycken innan jag sätter punkt (skratt).

Han utvecklar sitt resonemang:

– Marknaden läser in otroligt mycket och aktierna rör sig, ibland helt ologiskt sett till vad som egentligen står i rapporterna, väldigt mycket åt något håll på dagen. Ibland blir det väldigt mycket fokus på fel saker.

Vad innebär långsiktighet för Latour?

– Inte minst att vi ofta tar ett beslut som kanske inte nödvändigtvis gynnar nästa kvartal eller ens kanske det aktuella året. Vi försöker att sätta saker i ett längre perspektiv och blicka åtminstone fem år framåt. Vi har ingen ”exit-agenda”.

Så du oroar dig inte alls för en ordentlig lågkonjunktur eller att Storbritannien misslyckas helt med sitt utträde ur EU?

– Jag ser ingen jättehård inbromsning framför mig i världskonjunkturen. Våra bolag har inte gett några sådana indikationer. Sedan är vi givetvis alerta och följer utvecklingen. Bland annat har vi gjort vissa förberedelser om det skulle bli en stökig brexit.

Snabbväxande rörelse

Latours helägda onoterade bolag, som består av Hultafors Group (fokuserat på yrkeskläder och handverktyg), Nord-Lock Group (skruvsäkringslösningar), Swegon (ventilation) och Latour Industries (beskrivet som ett Latour i miniformat), har vuxit i hög takt. Rörelsen omsatte nära 12 miljarder kronor 2018.

– Hultafors, Nord-Lock och Swegon är så pass stora att de skulle kunna vara noterade bolag. De är väldigt självgående. I Latour Industries har vi samlat olika bolag som inte är stora nog för att vara egna affärsområden.

Jan Svensson har strategin klar för hur biten ska kunna ta en större del av Latours portföljkaka framöver.

– Bolagen ska fortsätta växa starkt, både organiskt och via förvärv. Det finns en enorm potential.

Slutet på en era

Redan i oktober 2017 bekräftades att Jan Svensson lämnar som vd för Latour – i september 2019. Efterträdaren hämtas från ett portföljbolag i Johan Hjertonsson från Fagerhult.

– Jag presenterade Johan som ett alternativ i den successionsplan som jag delgav styrelsen.

Framförhållningen ger Johan Hjertonsson ordentligt med tid att komma in i sin nya roll.

– Johan har gjort ett väldigt fint arbete i Fagerhult och har, med all rätt, fått uppmärksamhet för sin insats och förfrågningar om att göra annat. Jag kände, efter en diskussion med ägarfamiljen, att jag gärna ville vara med och hjälpa honom med en bra övergång.

Vad lade du fram för andra kandidater?

– Det vill jag inte kommentera närmare, men det gäller att hitta någon som trivs med att jobba utifrån ett ägarperspektiv snarare än som operativ chef. Det är en väldig skillnad. Jag tror att det här kommer att bli en fantastisk lösning.

Men tro inte att Jan Svensson kommer att släppa Latour det minsta ur sikte.

– Jag kommer att vara kvar som ordförande i ett par styrelser och även som styrelseledamot i något eller några bolag. Sedan får vi se hur det blir. Successivt ska ju Johan komma in och ta över posterna.

Jan Svensson avslutar, trots att ett drygt halvår återstår innan han lämnar vd-stolen, med en summering.

– Jag tror att det är få som förstår vilket kul jobb jag har och har haft. En riktig ynnest.

Jan Svensson är född och uppvuxen i Halmstad. Foto: David Flatbacke-Karlsson.

Det här är Jan Svensson

Född: 1956 i Halmstad.

Utbildning: Fyraårigt maskiningenjörsprogram på gymnasiet. Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.

Karriär: Vd och koncernchef för familjeföretaget Sigfrid Stenberg, som köptes av Latour i början av 1990-talet, från 1986–2002. Vd för Latour från 2003–1 september 2019 då han efterträds av Johan Hjertonsson.

Uppdrag i innehaven Styrelseordförande för innehaven Fagerhult, Nederman (avböjt omval), Troax, Alimak och Tomra Systems. Styrelseledamot i Assa Abloy, Loomis och Oxeon.

Jan Svensson om …

Smålandsfokus i portföljen: ”Småländska bolag, bland dem Troax och Fagerhult, har en otroligt fin företagaranda. De är erkänt skickliga på att hitta rätt personal och inte så ”Stockholmsinfluerade”. Det finns en väldig lojalitet.”

Familjen Douglas: ”Det har varit fantastiskt att få jobba med dem. I början var det ju väldigt mycket med Gustaf när han var styrelseordförande, men jag har än i dag en mycket bra kontakt med familjen. De har alltid backat och trott på mig.”

Melker Schörling: ”Jag har tyvärr inte jobbat så mycket med Melker, men vi har haft ett väldigt bra samarbete med MSAB-gänget (investmentbolaget) i flera av bolagen under åren.”

Hur ett riktigt bra förvärv ser ut: ”Fyra inriktningar är extra viktiga: Det ska ha egna produkter, en stark position, en internationell marknad och vara i en attraktiv nisch. Troax och Alimak är två exempel på spännande nischbolag.”

Eget aktieägande: ”Alla i ledningsgruppen har ett betydande innehav för sin privatekonomi. Jag tycker att det är väldigt bra eftersom det skapar en samsyn och ett större fokus på bolagets välbefinnande. Sedan ska det ju ske på marknadsmässiga villkor och att någon inte bara får en del av kakan utan motprestation.”

Delägda rörelser: ”Det har inte varit jätteframgångsrikt för oss. Det är en helt annan typ av koncept och kanske inte det som passar oss bäst. Jag tror inte att det blir så många fler framöver.”

Det här är Latour

Investmentbolaget Investment AB Latour hette AB Hevea, som ingick i Skrinetgruppen under första delen av 1980-talet, fram till 1987. 1985 kom familjen Douglas, där Gustaf blivit det stora ansiktet utåt, in som huvudägare i bolaget och samma år förvärvades 95 procent av aktierna i dåvarande Securitasgruppen. Huvudkontoret återfinns i Göteborg.

Aktien noterades på Stockholmsbörsen 1985 och har stigit med smått otroliga 121 000 procent, inklusive utdelningar, sedan starten och bjudit på en genomsnittlig årlig avkastning på långt över 20 procent.

Så här ser Latours portföljkomposition ut:

Börsportföljen (där Latour är huvudägare och äger minst 10 procent av rösterna och mätt i substansvärde (mkr) och andel av substans):

Alimak – 2,169, 3.01 %.
Assa Abloy – 20,667, 28.66 %.
Fagerhult – 4,184, 5.80 %.
HMS Networks – 1,901, 2.64 %.
Loomis – 859, 1,19 %.
Nederman – 1,143, 1,59 %.
Securitas – 5,825, 8,08 %.
Sweco – 7,151, 9,92 %.
Troax – 1,857, 2,58 %.
Tomra Systems (Norge) – 9,538, 13,23 %.

Helägda onoterade rörelser:

Swegon – 7,830, 10,86 %.
Nord-Lock Group – 5,586, 7,75 %.
Hultafors Group – 4,716, 6,54 %.
Latour Industries – 2,730, 3,79 %.

Delägda onoterade rörelser:

Diamorph – 246, 0,34 %.
Neuffer – 166, 0,23 %.
Terratech – 49, 0,07 %.
Oxeon – 15, 0,02 %.

Sammanfattning: Totalt utgör börsportföljen 70 procent av det totala substansvärdet som uppgick till 72,1 miljarder kronor i början av mars 2019.

Fotnot: Siffror hämtade från bolagets webbplats och www.ibindex.se den 4 mars 2019. Efter tidningens publicering har aktierna i Loomis sålts och innehavet i Diamorph avyttrats.

Intervjuer

Dela med dig