Aktiespararna

Banbrytande teknik minskar kassation för plastpåsföretag

Av Unga Aktiesparare
31 oktober 20173 min lästid

60 procent av pengarna går direkt till produktutveckling och så lite som möjligt till administration – så lyder SealWacs framgångsstrategi. Företaget har precis lanserat en helt ny produkt som beräknas göra en väsentlig skillnad för plastpåstillverkarnas vinst framöver.

Varje dag konsumeras plastpåsar på rulle av miljarder människor runt om i världen. Men företagen kämpar med kvalitetsbrister i svetsprocessen vid tillverkningen av påsarna. Cirka tre till fem procent av produktionen kasseras på grund av att påsarna inte håller kvalitetskraven. Men nu har det kommit en helt ny teknik som löser problemet. Produkten som tagits fram består av sensorer för övervakning av svetsprocessen. Genom löpande kontroll kan produktionen stoppas omedelbart om fel uppstår. Metoden erbjuder en kostnadseffektiv lösning som minskar produktionskostnader och därmed ökar lönsamheten för företagen som tillverkar plastpåsar.
– Vi driver bolaget med stor kostnadsmedvetenhet. För att inte äventyra den finansiella uthålligheten arbetar vi i en liten, erfaren organisation på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt, där fokus ligger på produktutveckling, säger SealWacs vd Sören Sandström.

Från vision till realisering
Allt började med en idé av Erling Svensson, som arbetade på ett företag som tillverkade svetsmaskiner för produktion av plastpåsar på rulle. Erling fick ofta påpekanden om kvalitetsbrister i svetsprocessen och fick veta att många plastpåsar kasserades eftersom svetstekniken inte höll måttet.
Även när bara någon enstaka procent av produktionen blev dålig drabbades företaget av enorma kostnader eftersom det ledde till så stora logistiska problem. Fast besluten att lösa problemet började Erling samarbeta med olika forskningsinstitutioner, och tillsammans arbetade de i många år för att utveckla den nya tekniken.

Slog sig ihop med SealWacs
Erling försökte länge utveckla produkten själv, men stupade på mållinjen eftersom han saknade tillräckligt med kapital och resurser. Där kom SealWacs in i bilden. Företaget startades av en grupp industrialister med lång erfarenhet av utveckling av startup-företag och högteknologisk produkt- och marknadsutveckling. Bolaget knöt Erling Svensson till sig och förvärvade hans uppfinning. SealWacs gjorde ett omfattande researcharbete och fick Erlings bild styrkt. Man fick svart på vitt att kostnaden för kassationer kan uppgå till hela tio procent av produktionskostnaderna, vilket har en starkt negativ påverkan på lönsamheten. Tillsammans driver de nu utvecklingen av produkten – SealWacs Sensor, läs mer här.

– I nuläget är vi helt ensamma på marknaden med denna teknik. Inom en femårsperiod räknar vi med att kunna installera 2 000 nya sensorer varje år, vilket i sin tur genererar en omsättning på 100 miljoner kronor per år. Teckningstid i företrädesemissionen är 31 oktober till 14 november och teckningskursen ligger på två kronor per aktie, vilket ger en pre money-värdering på ca 6,2 miljoner kronor. En patentansökan har lämnats in och lanseringen är i full gång, avslutar Sören Sandström.

Läs mer om SealWacs här.

Teckna online i nyemissionen här.

Text: Sealwacs AB

Dela med dig