Aktiespararna

Banken: Här är de sex småbolag vi tror mest på

Av Eric Emanuelsson
6 december 20232 min lästid
Handelsbanken har uppdaterat sin Småbolagslista - en lista där banken samlat sina favoriter bland de mindre och medelstora svenska bolagen. Banken slänger nu ut Camurus, Lindab och Nederman, medan MTG, Mycronic och Sobi tas in.

Handelsbankens nya Småbolagslista består nu alltså av sex favoriter: Elekta, Embracer, MTG, Mycronic, Sobi och Tietoevry.

Banken konstaterar att småbolagsindex är upp cirka 10% under de senaste veckorna, mycket på grund av att centralbankerna väntas pausa sina räntehöjningar.

Vad det gäller Q3-rapporterna så fortsatte bolagen generellt att redovisa mattade trender både vad det gäller orderingång och vinstuveckling, något som Handelsbanken tror kommer att fortsätta under de kommande kvartalen.

"Vi bedömer att realekonomin kommer att få en större påverkan framöver. Så istället för att hoppa på trenden med högbeta-aktier, tar vi tillfället i akt att sänka exponeringen mot verkstadsaktier för att satsa på defensiva aktier inom hälsovård, icke-cykliska sektorer och där bolagen i högre utsträckning själva kan påverka sitt resultat via effektivitetsåtgärder", skriver banken.

Sobi tas in

Anledning till att banken slänger ut Camurus beror på vinsthemtagning. Bolaget ersätts med Sobi (Swedish Orphan Biovitrum) där bankens analytiker spår betydligt högre vinstprognoser än marknaden.

Mycronic läggs till eftersom Handelsbanken förväntar sig en solid vinsttillväxt även under nästa år till följd av den starka orderboken. MTG tas in på grund av den "mycket låga värderingen", en aktieåterköpsstrategi och bankens tro på att marknaden återhämtar sig.

Lindab får lämna

Lindab, som gått starkt den senaste tiden, slängs ut tillsammans med Nederman som inte alls gått lika bra.

"Trots att inköpschefsindex för tillverkningsindustrin är svagt, utvecklades cykliska aktier ungefär i linje med marknaden under det tredje kvartalet. Gapet mellan barometern och kursutvecklingen för verkstadssektorn är fortsatt stort, samtidigt som de båda kvartalen runt förra årsskiftet var starka. Detta bidrar till att Lindab och Nederman får lämna", skriver banken.

Handelsbanken har den kortsiktiga rekommendationen köp och den långsiktiga rekommendation outperform på samtliga aktier i Småbolagslistan.

LÄS MER: Verkstadsaktierna riskerar dubbelsmäll 2024

LÄS MER: Så tycker experterna om Embracer efter Q3-rapporten

Dela med dig