Aktiespararna

Banken höjer till köp - tror på stark rapport

Av Eric Emanuelsson
8 december 20232 min lästid
H&M:s vd Helena Helmersson.
Handelsbanken höjer sin kortsiktiga rekommendation för H&M från behåll till köp. Anledningen är att man förväntar sig att Q4-rapporten kommer att visa en markant förbättring av marginalerna, vilket borde leda till uppskruvade prognoser och kan ge bränsle åt aktien.

H&M har gått kanon på börsen under året och aktiens resa uppåt lär fortsätta, enligt Handelsbanken.

Den 31 januari redovisar H&M sin Q4-rapport och i en ny analys skriver Handelsbanken att det finns flera faktorer som väntas bidra till högre marginaler för bolaget.

”De främsta är lägre insatskostnader och interna åtgärder för ökad effektivitet”, skriver banken.

Handelsbanken höjer H&M till köp

Handelsbanken räknar med att H&M:s rörelsemarginal (EBIT) ökar till 6% under räkenskapsåret 2022-23 och att marginalen förbättras till drygt 9% under innevarande räkenskapsår, det vill säga 2023/24.

”Konsensus för 2023/24 är 8,5%, vilket vi anser är alltför lågt. H&M:s målsättning är 10%", skriver banken.

Detta får banken att höja sin kortsiktiga rekommendation för H&M från behåll till köp.

"Vi förväntar oss att Q4-rapporten kommer att visa en markant förbättring av marginalerna. Detta bör leda till uppskruvade prognoser i marknaden och kan ge bränsle åt aktien".

Banken förväntar sig att H&M levererar ett rörelseresultat (EBIT) om 4,9 miljarder kronor i Q4 och 14,1 miljarder kronor för helåret 2022/23. Bankens prognos för Q4 är 7% högre än konsensus.

H&M attraktivt värderat

”Baserat på våra prognoser för 2023/24 värderas H&M till P/E 16,7x vilket är attraktivt givet utsikterna om fortsatt god vinsttillväxt. Vi bedömer att den långsiktiga potentialen är god och upprepar vår långsiktiga rekommendation Outperform”, skriver banken avslutningsvis.

HM-aktien är upp cirka 1,4% under fredagsmorgonen och aktien är nu upp nästan 53% sedan årsskiftet.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig