Aktiespararna

Banken: Köp aktien efter börspremiären

Av Eric Emanuelsson
29 september 20233 min lästid
Yubico gjorde sin första handelsdag på First North förra veckan. Från höger: Stina Ehrensvärd, grundare Yubico och vd Mattias Danielsson.
Yubico hade börspremiär förra veckan och aktien har haft en bra start. Men Carnegie ser fortsatt god uppsida och köpstämplar aktien med en riktkurs på 130 kronor.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Aktiespararna har tidigare skrivit om Yubicos börspremiär.

Bolaget grundades 2007 av paret Stina och Jacob Ehrensvärd och sysslar med säkerhetslösningar för exempel datorer, servar och telefoner.

Den 20 september gjorde man debut på Stockholmsbörsen efter ett samgående med Bures spac ACQ som meddelades i april i år.

Carnegie skriver i en ny analys att Yubiko är verksamma i en växande bransch. Man konstaterar att antalet unika varianter av skadlig kod ökade kraftigt redan före pandemin och att distansjobbande har drivit på framväxten av molnlösningar som ökar angreppsytorna och därmed intrångsförsöken.

"I år förväntas cyberbrottslighet kosta världen runt 36 procent mer än 2022, eller 11 500 miljarder USD – mer än två gånger Japans BNP, och en siffra som fördubblas till år 2027", skriver Carnegie.

Yubicos prognos för låg

Yubicos huvudprodukt kallas för Yubikey och är en hårdvarubaserad multifaktoridentifiering som liknar den som görs med smart cards eller bankdosor. Yubikey finns i en rad pris- och funktionsklasser och snittpriset var runt 25 euro år 2022. Carnegie skriver att Yubico ökade försäljningen med 80% samma år, till 1 561 MSEK.

Banken spår att tillväxttakten minskar under de närmaste åren till 17-20%, medan bruttomarginalen håller sig runt 85% fram till 2025 och EBIT ökar från 215 MSEK år 2022 till 491 MSEK år 2025.

"Bolagets prognos för EBIT-marginalen i år är 5–15 procent – för lågt, anser vi: 17 procent är mer sannolikt, mer om försäljningssiffrorna är oväntat starka", skriver investmentbanken.

Carnegie sätter köp på Yubico

Vad det gäller värderingen konstaterar Carnegie att riktkursen på 130 kronor motsvarar EV/EBIT runt 28x. Snittvärderingen bland 32 ledande internationella börsbolag inom cybersäkerhet (vars affärsidéer skiljer från Yubicos) är runt 29x (median knappt 25x), skriver banken.

"En annan relevant jämförelse är en svensk grupp om 25 bolag inom IT/tech, däribland Hexagon, Fortnox och Truecaller – för gruppen är EV/EBIT 17x för 2024 års vinster. Vi rekommenderar KÖP med riktkurs 130 SEK", skriver investmentbanken till sist i sin analys.

I dag kostar en aktie drygt 116 kronor.

Aktiespararnas analytiker: Köpvärd om man kan leverera på sina mål

Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth konstaterade nyligen att aktien inte är billig, men klart lägre värderad än andra i samma sektor.

"Kan man leverera på sina mål ser den köpvärd ut idag men man ska nog ha lite tålamod. Med intresse från fonder och utländska investerare kan värderingen också stiga. Idag är SaaS-intäkterna (prenumerationer) små i sammanhanget men ambitionen är att de ska växa och kan man visa att det lyckas drar det också upp värderingen", skrev Lindroth.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

YubicoMedia och analyshus

Dela med dig