Aktiespararna

Banken: Köp aktien - efter gårdagens ras

Av Eric Emanuelsson
21 juni 20232 min lästid
Bränsle-bolaget Neste dök tvåsiffrigt under tisdagen. Ålandsbanken konstaterar nu att aktien värderas till den lägsta nivån sedan 2017 och den ”ESG-premien” som drev upp värderingen under 2021-2022 är som bortblåst. ”Med en förväntad direktavkastning på 4,5% framstår Nestle alltjämt som ett bra alternativ för den långsiktige placeraren”, skriver banken.

Ålandsbanken skriver i en ny kommentar att Neste under tisdagen meddelat att efterfrågan på förnybara produkter förväntas ha en betydande tillväxt fram till 2030.

Både efterfrågan på förnybar diesel och förnybart flygbränsle väntas öka till mer än vad bolaget tidigare estimerat samtidigt som Neste ser ”ytterligare möjligheter” att öka sin produktionskapacitet.

Aktien dök under tisdagen

Samtidigt störtdök aktien på börsen under tisdagen och stängde på minus nästan 10%.

Enligt Ålandsbanken beror tappet på att Neste, i pressmeddelandet som gick ut under tisdagen, också kommenterade effekterna av den svenska reduktionsplikten.

Då skrev de bland annat:

”Den svenska marknaden utgör i nuläget cirka 15% av den globala marknaden för biodiesel och sänkningen av biodieselblandningen kommer att ha en tydlig negativ inverkan på efterfrågan och marginaler på kort sikt”.

Ålandsbanken konstaterar nu att aktien värderas, efter tisdagens nedgång, till cirka 12x nästa års förväntade vinst, vilket är den ”lägsta nivån sedan 2017, med undantag för den tillfälliga nedgången under pandemin".

Banken: Köp efter tappet

Banken skriver vidare att:

”Den ESG-bubbla som drev upp värderingen till extrema nivåer under 2020/2021 därmed är ute ur bilden. Med en förväntad direktavkastning på 4,5% framstår Neste alltjämt som ett bra alternativ för den långsiktige placeraren. Vi har en positiv syn på aktien”.

Dela med dig