Aktiespararna

Banken: Köp aktien efter raset - nära "all-time-low"

Av Eric Emanuelsson
9 mars 20232 min lästid
Handelsbanken ser superköpläge - är 50% rabatt på aktien jämfört med konkurrenterna.

Handelsbanken höjer sin kortsiktiga prognos för djurhälsovårdsbolaget Vimian efter den fjärde kvartalsrapporten till köp.

Banken tycker att värderingen är nära "all time low" och ser cirka 50% rabatt jämfört med sektorn i övrigt.

Handelsbanken skriver i en ny analys under torsdagen att Vimians rapport för det fjärde kvartalet var "solid, med en försäljning och ett justerat rörelseresultat som var i linje med våra prognoser".

Banken berömmer bolagets kassaflöde och uppskattar "bolagets ansträngningar avseende internt fokus på att förbättra den organiska tillväxten, balans räkningen och kassaflödet under innevarande år".

Ser bra köpläge - värderingen nära all-time-low

Banken höjer nu sin kortsiktiga rekommendation till köp från behåll.

Så här motiverar man beslutet:
"Vi tror att marginalerna bottnade under 2022, och prognostiserar att den justerade rörelsemarginalen (EBITA) kommer att öka med 0,8 procentenheter till 26,9 procent under 2023, med stöd av 8 procents organisk tillväxt. Vi tror även att investerarsentimentet kommer att förbättras i takt med att balansräkningen stärks".

Banken skriver att värderingen (EV/EBIT 12x 2023p) "är nära all-time-low och innebär cirka 50 procents rabatt jämfört med djurhälsovårdssektorn".

Man fortsätter:

"De indikatorer vi följer visar på en stabil djurhälsovårdsmarknad och vi menar att Vimian är välpositionerat inom denna. Vidare tror vi att kortsiktiga orosfaktorer nu är inprisade och vi bedömer därför att förhållandet mellan risk och potentiell avkastning är attraktiv."

Aktien rusar

Banken har kvar sin långsiktiga rekommendation Outperform.

Aktien har rasat drygt 20% senaste tre månaderna och på ett år är den minus nästan 50%. Dagens köp-stämpel från Handelsbanken har dock fått aktien att rusa drygt 12% under torsdagsförmiddagen.

Aktietips

Dela med dig