Aktiespararna

Banken: Köp aktien efter stora raset - kan fördubblas

Av Eric Emanuelsson
1 augusti 20233 min lästid
Getinge föll 27% på tre dagar i somras efter att bolaget vinstvarnat för det andra kvartalet. Nu ser Swedbank en stor potential i aktien och höjer sin rekommendation från behåll till köp. I ett bästa scenario tror banken att aktien kan fördubblas på tre års sikt. 

Swedbank ändrar sin rekommendation från behåll till köp på Getinge.

Aktien föll 27% på bara tre dagar tidigare i somras efter att bolaget vinstvarnade.

Swedbank ser en betydande uppsida och tror att Getinge kan klara av att lösa många av sina problem framåt.

Det var i mitten på juni som medicinteknikbolaget Getinge vinstvarnade och aktien föll handlöst på börsen.

Aktiespararna pratade då med SEB:s bankstrateg Esbjörn Lundevall som beskrev nyheten som en ”jättebesvikelse” och riktade kritik mot bolaget.

”Getinge har haft en historik av dessa typer av problem i tio års tid, men vi trodde att man lagt det bakom sig nu”, sa Lundevall.

SEB hade kvar sin köpstämpel efter vinstvarningen

SEB valde att ha kvar köpstämpeln på bolaget och motiverade det bland annat med att det har påbörjats en återhämtning vad gäller planerade operationer i Sverige – operationer som inte hanns med under pandemin – och det är en trend som gynnar Getinge som säljer material för kirurgiska ingrepp.

Esbjörn Lundevall sa också att han tyckte att aktien var alldeles för billig efter raset.

Då kostade en aktie cirka 180 kronor.

I dag kostar den 196 kronor och senaste månaden är aktien upp nästan 4%.

Swedbank höjer nu sin rekommendation

Under måndagen väljer nu också Swedbanks att ändra sin rekommendation från behåll till köp med en ny riktkurs på 260 kronor.

Det ger en uppsida på cirka 33%.

Swedbank skriver i sin analys att i samband med vinstvarningen tidigare i somras tappade Getinge-aktien cirka 27% på tre dagar och flera investerare gav upp hoppet om aktien.

”Problemen är allvarliga, men hanterbara. Efter en betydande nedgång i aktiekursen har risk- och avkastningsprofilen äntligen blivit positiv igen.

Getinges vinstvarning för det andra kvartalet gällde en resultatpåverkan om 400 miljoner kronor.

Vinden kan ha vänt för Getinge

Huvudorsakerna var ytterligare utmaningar relaterat till kvalitet samt komponenttbrist inom Acute Care Therapies två produktområden Cardiopulmonary samt Cardiac Assist.

”Den återkallade CE-märkningen för Cardiac Assist återinfördes i juli och de första ballongerna levererades igen. Alla framsteg bör utgöra en katalysator för aktien. Getinges dominerande marknadsposition inom både Cardiac Assist och Cardiopulmonary innebär att en återhämtning från denna fråga förefaller sannolik. En stor del av den uppskattade vinstpåverkan på 1 miljard kronor bör därmed återföras”, skriver Swedbank.

Banken nämner också att Getinge under nästa år bör gynnas av en ”jämförelsebas med låga krav, lättnader i problemen med leveranskedjan, att Kina når en bottennivå och en återhämtning i efterfrågan på bioprocesser.”

Aktien kan fördubblas på tre års sikt

”Även om Getinge inte är ute ur skogen än, har dess risk- och avkastningsprofil förbättrats väsentligt och vi hävdar att inte ens en återhämtning till en ebita-marginal på 15 procent 2027 för närvarande är inprisad. Vår sänkta riktkurs innebär en uppsida på 33 procent. I ett "blue sky"-scenario kan aktien till och med fördubblas under de kommande 3 åren!”, avslutar Swedbank.

GetingeMedia och analyshus

Dela med dig