Aktiespararna

Banken: Köp aktien före rapport - lär studsa upp

17 april 20232 min lästid
Handelsbanken tror på starkt kvartal - skruvar upp sina prognoser.

Handelsbanken tycker att det är köpläge i Essity före rapporten.

Banken spår att bolaget kommer rapportera en kraftig vinstökning under varje kvartal 2023 och höjer resultatprognosen för bolagets Q1 med 5%.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

SCA:s avknoppning Essity har gått starkt på börsen under året och aktien är nu uppe på all time high-nivåer.

Handelsbanken skriver dock att aktien handlas till EV/EBITA 15x (2023p), vilket är i linje med det historiska snittet.

Banken skriver vidare att priserna för Essitys viktigaste insatsvaror (massa, energi och frakt) har börjat falla från förra årets rekordpriser, samtidigt som Essitys priser på de egna produkterna fortsatt upp under det första kvartalet. Den här kombinationen gör att Handelsbanken förväntar sig en kraftig vinstökning under varje kvartal 2023.

"Till följd av lägre kostnader än vi tidgare räknat med har vi höjt vår resultatprognos (EBITA) med 5% och den är för närvarande 8% högre än konsensusprognosen för kvartalet. Vi höjer även våra estimat för resten av 2023 och räknar nu med en resultatökning om 37, 60 respektive 34 procent under Q2, Q3 och Q4", skriver Handelsbanken.

Man avslutar med att skriva att man tror att det finns utrymme för en högre värdering hos aktien och upprepar således sin kortsiktiga köp-rekommendation och sin långsiktiga rekommendation Market Perform.

Den 27 april rapporterar Essity för det första kvartalet.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig