Aktiespararna

Banken: Köp aktien i dippen - en av våra favoriter just nu

Av Eric Emanuelsson
16 maj 20234 min lästid
Stor röd pil pekar på en graf.
Swedbank tar in kontanthanteringsbolaget Loomis i sin Fokusportfölj. Aktien har gått starkt det senaste året men befinner sig just nu i lite av en svacka och är minus drygt 13% den senaste månaden. I dag kostar en aktie 317 kronor och Swedbank har en riktkurs på 360 kronor.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Under tisdagen uppdaterade Swedbank sin Fokusportfölj, en svensk basportfölj där banken har samlat de kvalitetsbolag som de tror mest på inom olika sektorer.

Banken väljer att slänga ut Munters och plocka in Loomis i stället.

Loomis är ett av de ledande kontanthanteringsbolagen i världen och är väldigt stora både i USA och Europa.

Tittar man på hur läget är i Sverige och i Norden så kan det vara lätt att tro att kontanter snart är ett minne blott, men faktum är – och som Swedbank också skriver i sin analys – att kontanter fortfarande utgör en mycket stor del av det globala betalningssystemet.

Muskler för nya förvärv

Swedbank skriver att Loomis har god marginalutveckling och en stark balansräkning som ger möjlighet till nya förvärv.

”Tillväxt erhålls nu vidare inte minst av att många banker i främst USA kontinuerligt lägger ut sin kontanthantering på externa aktörer som Loomis”.

Loomis har också två produkter, SafePoint och Loomis Pay, som Swedbank tror mycket på.

SafePoint är en säkerhetstjänst för deponering av kontantkassor riktad mot främst närbutiker och snabbmatsrestauranger, och där det finns ”goda tillväxtmöjligheter” enligt banken.

Loomis Pay är en digital betalningslösning som hittills finns i Sverige, Danmark, Norge och Spanien, och som ger kunden ett komplett kassasystem oaktat betalningssätt.

”Vi ser framöver goda förutsättningar för Loomis Pay att nå framgång, då bolaget redan har etablerade kundrelationer med företagen via dess kontanthantering och då en integrerad helhetslösning både blir enklare och mer kostnadseffektiv för kunden”, skriver Swedbank.

Banken skriver också att Loomis Pay skapar en långsiktig position för Loomis, även om kontantanvändningen strukturellt minskar.

Avmattning under 2023

Loomis gick väldigt starkt under 2022 och hade en organisk tillväxt på 14 procent i årstakt. Swedbank förväntar sig en avmattning under 2023 till 8% och en oförändrad tillväxt under 2024–2025.

”Marginalen förväntar vi oss vidare återhämta sig från 10,8 procent 2022 till 12,3-12,5 procent 2024-2025e, drivet av en ökad andel kontanthantering via SafePoint, ökad priskompensation i Europa, samt från lanseringen av Loomis Pay”.

Under hösten 2019 kostade en Loomis-aktie cirka 400 kronor, men efter det föll den kraftigt och ett år senare kostade en aktie cirka 225 kronor.

Sedan sommaren förra året har aktien gått starkt och den är plus drygt 30% på ett år.

I mitten på april i år kostade en aktie 372 kronor, men sedan kom bankoron och aktien föll rejält. Den har sedan dess repat sig något, men är fortfarande minus över 13% den senaste månaden.

Köp aktien i dippen

I dag kostar en aktie cirka 319 kronor och Swedbank har en riktkurs på 360 kronor, men den skulle också kunna bli högre.

”Skulle Loomis Pay bli framgångsrikt och en långsiktig marginal på 15 procent nyttjas erhålls ett värde på 439 kronor per aktie”, skriver banken.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig