Aktiespararna

Banken: Köp aktien i dippen - värderingen är för låg nu

26 april 20233 min lästid
Ålandsbanken om aktien som inte följt med i årets rally - ser en stor uppsida.

Boliden har dippat rejält på börsen de senaste månaderna.

Ålandsbanken konstaterar nu att aktien värderas "för lågt" och ser en rejäl uppsida på lång sikt.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Boliden har haft det tufft på börsen de senaste tre månaderna och är minus nästan 24 %, samtidigt som Stockholmsbörsen i stort gått väldigt bra.

Q1-rapporten under tisdagen blev en besvikelse och aktien backade ytterligare.

Ålandsbanken konstaterar i en färsk analys att Q1-resultatet var "klart sämre än vi hade räknat med, främst till följd av låga volymer i bolagets gruvor".

Banken beskriver problemen som temporära

Men man ser ändå positivt på framtiden för bolaget och skriver att problemen i gruvorna är "temporära".

Man konstaterar också att bolagets produktmarknader har i "allt väsentligt varit stabila under kvartalet, där en viss nedgång i metallpriserna kompenserats av fördelaktiga valutakurser".

Ålandsbanken räknar med fortsatt stabila metallpriser under resten av 2023, med en möjlighet till förstärkning om Kinas ekonomi överraskar positivt efter återöppningen.

"Smältverken påverkas positivt av högre smältlöner både för koppar och zink, men ser samtidigt negativa effekter av lägre priser på bioprodukter", skriver banken i sin analys.

Boliden själva upprepar samtliga prognoser avseende volymer, halter och investeringar.

Aktien är värderad för lågt

Ålandsbanken själva skriver ned helårsprognosen med cirka 3% men skriver att man har en fortsatt positiv syn på aktien.

"Värderingen är attraktiv med ett P/E-tal på ca 11x för innevarande år (EV/EBIT 9,2x) vilket vi mot bakgrund av bolagets goda lönsamhet och möjligheter till organisk tillväxt anser vara för lågt. Direktavkastningen på drygt 5% är mycket attraktiv och vår värderingsmodell ger med nuvarande metallpriser ett långsiktigt värde på ca 475 SEK".

Det ger en uppsida på cirka 32 % från i dag, då en aktie kostar 358 kronor. Men då ska konstateras att den kursen inte ger en helt rättvis bild, då aktien under onsdagen handlas utan rätt till utdelning, vilket förklarar dagens nedgång.

Banken skriver vidare att man tror att den ordniarie utdelningsnivån kommer att kunna hållas, men att det förmodligen inte lär bli några extra utdelningar 2023.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Experterna överens - så kommer börsen gå nu

LÄS MER: Veckans aktie: Köp folkaktien - är för nedtryckt nu

Dela med dig