Aktiespararna

Banken: Köp aktien i raset - tror aktien kan dubblas

Av Eric Emanuelsson
23 mars 20233 min lästid
Swedbank ser 100 % uppsida efter senaste dagarnas totala kursras

BHG vinstvarnade och har rasat 17% på bara några dagar.

Nu sänker Swedbank riktkursen för bolaget – men upprepar ändå köprekommendationen och ser en uppsida på 100%.

Det var i början på veckan som E-handelsgruppen BHG vinstvarnade och spår nu att rörelseförlusten (exklusive extraordinära kostnader) under det första kvartalet kommer landa på 70-105 miljoner kronor.

”Mars är inte slut ännu men som vi nämnde i rapporten för fjärde kvartalet 2022 förväntade vi oss att 2023 skulle bli utmanande, speciellt under första halvåret. Sedan dess har marknaden varit svagare än förväntat, med svag efterfrågan och stora lager som sätter press på priser och lönsamhet. Vi har fortsatt fullt fokus på att minska såväl kostnader som lager”, skrev BHG:s vd Gustaf Öhrn i ett uttalande.

Aktien föll handlöst

Aktien föll handlöst efter vinstvarningen och gick ner drygt 17% på bara några dagar. I dag kostar en aktie cirka 10 kronor.

Swedbanks analyshus Kepler Cheuvreux sänker nu riktkursen för bolaget från 30 kronor till 20 kronor – men upprepar sin köprekommendation.

Analyshuset ser därmed en uppsida på 100%.

Upprepar sin köprekommendation

Analyshuset skriver i en ny analys under torsdagsmorgonen:

"Sektorn har motvind efter pandemin och normalisering av försäljningskanaler, och därtill ekonomiskt pressade konsumenter och alltför stora lagernivåer. Detta leder till en förvärrad prispress, vilket innebär en tydlig inbromsning för resultatet på kort sikt. Vi sänker våra förväntningar på ebit med 42 procent för 2023 och 13 procent för 2024. BHG Group upprepar att bolagets likviditet är fortsatt god. Vi tror att positiva effekter i egenskap av att vara marknadsledande som ger skalfördelar, en förbättrad effektivitet och en fortsatt migrering till onlineförsäljning kommer att fortsätta. Vi sänker vår riktkurs från 30 till 20 kronor på grund av våra ändringar i estimaten. Vi upprepar Köp".

Man fortsätter:

"Vi sänker förväntningarna på justerad ebit för 2023 med 42 procent till 264 miljoner kronor till en marginal på 2,0 procent, drivet av en minskning av bruttomarginalen med 60 baspunkter och 90 baspunkters högre rörelsekapital i relation till försäljning. Vi sänker förväntningarna på 2024 års justerade ebit med 13 procent. Vår nya riktkurs på 20 sek motsvarar p/e 12 för 2024 års prognos".

Aktietips

Dela med dig