Aktiespararna

Banken: Köp giganten före rapport - kommer överraska

Av Eric Emanuelsson
26 maj 20233 min lästid
Atlas Copco har sannerligen inte gjort någon besviken på börsen i år. Verkstadsjätten är plus över 20% och levererade en urstark Q1-rapport. Och bättre ska det bli – i alla fall enligt Handelsbanken som nu höjer sin riktkurs för bolaget och upprepar köp.

Många experter har börjat tala om att det kan vara läge att börja skala ned i sina verkstadsaktier och i stället lägga pengarna på aktier med mer potential.

Anledningen till resonemanget är att verkstadssektorn har gått oerhört starkt under de senaste månaderna, samtidigt som den kommande lågkonjunkturen kan sätta käppar i hjulet för vinsttillväxten.

I Handelsbankens egen tidning Fokus Placeringar säger bankens verkstadsanalytiker Gustaf Schwerin att 2023 ser fortsatt bra ut för sektorn, men 2024 kan bli knepigare.

”Orderböckerna är som sagt fortsatt välfyllda, så 2023 bör bli ytterligare ett starkt år. Men vi förväntar oss att de svaga konjunkturutsikterna kommer att innebära lägre volymer framöver. Blir 2024 ett år utan större positiva pris- och valutabidrag, så kommer lägre volymer riskera att pressa bolagens försäljning och resultat. Och med marknadens normala framåtblickande, borde oron för detta öka under sommaren och hösten”.

Atlas Copco lär fortsätta klättra

Analytikern säger att banken är ”försiktigt inställda till sektorn” i det korta och medellånga perspektivet, men att det är skillnad på bolag och bolag.

Han tror fortsatt på en stark utveckling för Alfa Laval, Assa Abloy och Atlas Copco.

Och just det sistnämnda, börsens gigant, får under fredagsmorgonen en höjd riktkurs från Handelsbanken till 220 kronor på tre år sikt, vilket ger en uppsida på 42%.

Banken skriver i sin analys att man tror att Atlas Copcos tillväxt kommer att fortsätta accelerera och sticka ut positivt och att aktien har ”mer att ge”.

”Vi räknar fortsatt med att Atlas Copcos energieffektiva produkter inom Kompressorteknik kommer att fortsätta ta marknadsandelar samt att tillväxten för Vakuumteknik borde vända upp”, skriver man.

Nästa rapport lär överraska på uppsidan

Banken ser en kortsiktig kursdrivare i bland annat ett fortsatt bättre sentiment för vakuumsegmentet och de tror även att Atlas Copcos rapport för det andra kvartalet kommer att överraska på uppsidan.

”Vi upprepar således vår kortsiktiga rekommendation Köp”, skriver banken och de har även kvar sin långsiktiga rekommendation Outperform.

Atlas Copco-aktien handlas till EV/EBIT 20x (nästkommande 12 månader), vilket är 20 procent högre än det senaste tioårsgenomsnittet.

”Vi menar dock att detta är motiverat givet den accelererande tillväxten”, skriver banken avslutningsvis.

Atlas Copco-aktien reagerar positivt efter Handelsbankens analys och är upp drygt 2% under den inledande handeln på fredagsmorgonen.

Dela med dig