Aktiespararna

Banken: Köp högutdelaren - kurspotentialen är skyhög

Av Eric Emanuelsson
11 maj 20232 min lästid
Intrum har fullständigt kollapsat på börsen under året. Nu ser Ålandsbanken köpläge i aktien - och deras långsiktiga värde motsvarar en uppsida på över 260%.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Intrum-aktien har inte gjort någon glad under 2023.

Aktien är minus nästan 40% men under torsdagen studsar den upp cirka fyra%.

Anledningen är bland annat nyheten att Intrum har köpt den spanska serviceplattformen Haya Real Estate för 140 miljoner euro.

"Transaktionen utökar Intrums starka servicing-verksamhet i Spanien, en av våra huvudmarknader och den näst mest lönsamma marknaden inom vår geografiska närvaro", säger vd Andrés Rubio i en kommentar.

I samband med detta publicerar också Ålandsbanken en ny analys av aktien, där man skriver att "vår värderingsmodell indikerar ett långsiktigt värde på Intrumaktien på cirka 280 kronor. Detta motsvarar ett P/E-tal på cirka 12x vilket är något högre än hur aktien värderades under perioden 2013-2016".

Bankens långsiktiga riktkurs innebär en uppsida på över 260% från dagens aktiekurs.

Ålandsbanken motiverar sin värderingsmodell så här:

"Vi har utgått från ett avkastningskrav på det egna kapitalet på 9% och en långsiktig skuldränta på 6,5% samt en långsiktig tillväxt på måttliga 2%. Även om skuldräntan skulle bli så hög som 10% på lång sikt utan att Intrum (och andra aktörer) lyckas kompensera sig för det blir värdet av aktien ca 90 SEK eller drygt 20% över dagens kursnivå. Vi ser dock detta scenario som mycket osannolikt".

Aktien har lockat småsparare

Ålandsbankens aktiechef, Lars Söderfejll, medverkade också i DI TV, där han berättade att banken har köpstämpel på aktien.

Intrum har genom åren lockat många småsparare, framförallt för den relativt höga utdelningen.

Ålandsbanken tror också att Intrum kommer kunna behålla samma utdelningsnivå även under nästa år.

"Detta ger en direktavkastning på 18%. Den huvudsakliga risken i aktien är att bolaget inte lyckas kompensera sig för högre finansieringskostnader genom stigande avkastning på ersättningsinvesteringar", skriver banken avslutningsvis i sin analys.

LÄS MERAktien rasade tvåsiffrigt - analyshuset ser köpläge

LÄS MERLista: Börsens lägsta P/E-tal

Dela med dig