Aktiespararna

Banken: Köp nedpressade högutdelaren - ska upp

Av Eric Emanuelsson
1 december 20233 min lästid
Carnegie sätter köp på Telia och en riktkurs på 32 kronor. I en ny analys skriver investmentbanken att de tror att bolaget kommer klara av att dela ut 2 kronor per aktie, vilket borde leda till en uppvärdering av aktien.

Telia har haft ett tufft 2023 och marknaden har varit oroliga för att utdelningen kommer att behöva sänkas.

Investmentbanken Carnegie skriver nu att man ser flera faktorer som talar för att bolaget kommer att kunna leverera ett fritt operationellt kassaflöde på 8,5 miljarder kronor under 2024 och 2025, vilket gör det möjligt för bolaget att dela ut 2 kronor per aktie, något som också är Telias mål.

Mindre kostnader för Telia

Carnegie tar bland annat upp Telias jätteinvestering för några år sedan som innebar att man fick rättigheterna till Champions League-fotbollen under säsongerna mellan 2021 - 2024. Carnegie uppskattar att Telia har betalat 1,1 miljard kronor per år för rättigheterna och bolaget har haft svårt att få avkastning på jätteaffären. När dealen nu snart går ut, så tror inte Carnegie att Telia lär vara intresserade av att förlänga rättigheterna.

"Snarare tror vi att Telia kommer att vara mer villigt att använda sin distributionskraft för att teckna ett distributionsavtal med den nya ägaren av rättigheterna", skriver investmentbanken.

Det skulle innebära mindre kostnader för Telia och ytterligare potential för kostnadsreduktion finns i form av lägre energikostnader, skriver Carnegie.

Telias totala omkostnader, exklusive energikostnader, började också minska under det tredje kvartalet efter att ha ökat under Q2. Carnegie pekar på att det historiska mönstret talar för att omkostnaderna kommer att minska ännu mer under de kommande kvartalen.

Sätter köp på Telia med en riktkurs på 32 kronor

Utöver detta så pekar Carnegie också på att Telia har jobbat hårt med prishöjningar och banken tror att detta kommer att ha en positiv påverkan på omsättningen för de kommande kvartalen.

"Sammantaget pekar alla dessa faktorer på ett strukturellt förbättrat operativt kassaflöde, exklusive förändringar i rörelsekapitalet. Om ledningen har rätt i att rörelsekapitalet stabiliserar framåt, hamnar det operativa kassaflödet klart över 8 miljarder. Lägg därtill en potentiell buffert på 10 miljarder kronor från avyttringen av den danska verksamheten. Vi rekommenderar KÖP med riktkurs 32 SEK", skriver investmentbanken till sist.

I dag kostar en aktie drygt 25 kronor, vilket ger en uppsida på cirka 28%.

LÄS MER: Jan Lindroth: Rusningen i Telia är en engångsföreteelse

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig