Aktiespararna

Banken: Köp New Wave - vi tror på en kursdubblering

Av Eric Emanuelsson
8 november 20232 min lästid
Torsten Jansson är vd för New Wave.Foto: TT
New Wave studsade upp rejält efter Q3-rapporten under tisdagen. Ålandsbanken tycker dock att aktiens nuvarande värdering inte speglar tillväxtpotentialen hos bolaget och ser en kurspotential på nästan 100% på längre sikt. Banken får delvis medhåll av analyshuset Kepler Cheuvreux som också sätter köp.

New Waves Q3-rapport kom under tisdagen och marknaden belönade aktien med ett rejält skutt uppåt.

Bolaget ökade omsättningen men minskade vinsten. Ålandsbanken skriver i en ny analys under onsdagsmorgonen att New Wave sannolikt har ett par utmanande kvartal framför sig sett till försäljningen i både profil- och detaljshandelskanalen. Men banken ser goda möjligheter för att bolaget ska kunna stärka sin marknadsposition och plattform för att kunna växa när konjunkturen har stabiliserats.

Ser en kurs på 150 kronor för New Wave

Ålandsbanken håller fast vid sin positiva syn och skriver att även om de räknar med en svag försäljningsutveckling under de kommande 1-2 kvartalen - vilket är i linje med New Waves utsikter - så ser de på längre sikt goda förutsättningar för fortsatt tillväxt.

"Vi tycker inte att nuvarande värdering på p/e 9x och ev/ebit 10x räknat på konsensus för 2024 speglar tillväxtpotentialen hos New Wave. Våra modeller indikerar långsiktig kurspotential på uppemot 150 kronor aktien. Till det kommer en direktavkastning som närmar sig 5% över tid."

Spår högre multiplar för New Wave

Även analyshuset Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks aktieanalyser, upprepar sin köpstämpel på New Wave efter Q3-rapporten, men sänker dock riktkursen från 115 kronor till 110 kronor.

Analyshuset sänker också förväntningarna på vinst per aktie under 2023-24 med -2-3% utifrån sänkta omsättningsestimat de närmaste kvartalen.

"Värderingen ligger på p/e 9 räknat på 2024 års prognos. Vi anser att koncernens långsiktiga tillväxtutsikter, strukturella marginalförbättring och starka balansräkning motiverar högre multiplar. Vi upprepar köp", skriver analyshuset på Swedbanks sajt Aktiellt.

I dag kostar en aktie cirka 77 kronor. Det betyder att Ålandsbanken ser en uppsida på cirka 94% på längre sikt och Kepler 42%.

LÄS MER: Vi förklarar vad p/e-tal är och hur det fungerar

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

New Wave GroupMedia och analyshus

Dela med dig