Aktiespararna

Banken: Köp populära folkaktien - blir ett rekordår

Av Jessika Bouveng
30 juni 20232 min lästid
”Volvo utvecklas starkt och 2023 lär bli ett rekordår för fordonskoncernen.” Det skriver Carnegie Private Banking om populära folkaktien och sätter köp.

Veckans aktiecase hos Carnegie (https://www.carnegie.se/nyheter/rullar-mot-rekordar/) är Volvo. Enligt banken så framstår aktien nu som köpvärd, trots det att banken även anser att utsikterna för nästa år ser skakiga ut samt att man redan räknat med ett stor vinstfall. Banken menar att dock att det ”svårt att motstå aktien på dagens nivåer”. 

Inför föregående kvartal lämnade Volvo en omvänd vinstvarning och Q1 2023 visade sig vara ett rekordkvartal på många sätt. Carnegie tror att de positiva dynamiken förmodligen kommer att hålla i sig under 2023 och man räknar med att Volvos vinst per aktie ökar med 28% i år till 22,30 kronor (16,10).

”Det ger ett P/E-tal på knappt 10x. Beaktas Volvos urstarka balansräkning med nettokassa handlas aktien till en EV/EBIT-multipel på under 6x. Den låga värderingen speglar en implicit oro från investerarna att ett kraftigt vinstfall kan stå för dörren”, skriver banken och instämmer en hel del med investerare.

Räknar med minskad omsättning

Carnegie tror att de negativa konjunktursignalerna kommer att börja synas nästa år i bolagets räkenskaper och man räknar med minskad omsättning. Man räknar även med att vinsten per aktie backar med hela 27%.

”Det vinsttappet tar emellertid inte upp Volvos värderingsmultiplar till några alarmerande nivåer. Tvärtom. P/E-talet når bara drygt 12x och EV/EBIT drygt 7x. I en trolig återhämtning 2025 faller multiplarna igen”, skriver banken i sin analys.

Direktavkastning på 6,6%

Vidare så räknar man med att Volvos starka balansräkning gör att utdelningen kommer att lämnas oförändrad vid 14 kronor per aktie de kommande två åren. Aktien landar då på en direktavkastning på ”attraktiva 6,6%”.

Slutligen så skriver Carnegie i sin analys att man rekommenderar köp med en riktkurs på 255 kronor. Aktien stannade vis torsdagsstängningen på drygt 219 kronor.

Dela med dig