Aktiespararna

Banken: Köpläge i det dolda investmentbolaget

Av Jessika Bouveng
25 augusti 20232 min lästid
Efter några skakiga år så ser nu Swedbank köpläge i en doldis till investmentbolag. Banken inleder sin bevakning med en 40% uppsida. Det framgår av en analys på Swedbanks sajt Aktiellt.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

I veckan inledde Swedbank bevakning på investmentbolaget Ratos och banken väljer att göra det med en köpstämpel. Ratos aktien har under de senare åren hamnat på efterkälken, bland annat på grund av att man har tampats med en låg volatil lönsamhet.

I sin analys på Aktiellt skriver Swedbank att Ratos nu blickar framåt genom att satsa på tillväxt och att göra fler förvärv. Detta ger bolaget en större exponering mot mer attraktiva nischer som infrastrukturlösningar samt industri och teknik, skriver Swedbank.

”Vi förväntar oss att Ratos kommer att öka takten i förändringsarbetet under de kommande åren när marknaden för företagsaffärer förbättras, och vi förväntar oss flera avyttringar, men också fler förvärv för att ge stöd till sina befintliga företag, samt förvärv av nya företag inom infrastruktur och industriella/teknik”.

Ser en uppsida på 40%

Enligt Swedbank så blir Ratos allt mer attraktivt och spännande ur ett aktieägarperspektiv. Omvandlingsarbetet kommer att ta ett par år ”men kommer att resultera i högre organisk tillväxt samt högre och framför allt stabilare marginaler”

Vad gäller aktiens risker så ser banken orosmoln cirkulera kring om aktien fortsättningsvis kommer att handlas till dess historiska multiplar trots en förväntad omvandling under det kommande året.

Trots eventuella risker så ser Swedbank nu köpläge i aktien och inleder sin bevakning med en riktkurs på 45 kronor. Med en aktiekurs på 32,18 resulterar detta i en uppsida på cirka 40%.

RatosMedia och analyshus

Dela med dig