Aktiespararna

Banken: Kvalitetsaktierna att äga nu - ser köpläge

Av Eric Emanuelsson
8 mars 20233 min lästid
Swedbank sätter köpstämpel på flera aktier.

Från att börsen andades optimism under januari och delar av februari har nu allt fler orosmoln börjat dyka upp igen. Handelsbanken spår att Riksbanken kommer behöva höja styrräntan mycket mer än vad man tidigare signalerat. I USA gav Fed-chefen Jerome Powell beskedet under tisdagen att det finns en risk att sluträntan blir högre än vad man tidigare trott. Anledningarna är att inflationen fortsätter att bita sig kvar och centralbankerna kan behöva ta i ännu mer för att få ner den snabbt.

Detta är nyheter som börsen inte gillar de glada dagarna från januari har nu bytts ut till mer volatila dagar där det svänger mer.

Satsar på kvalité - främst inom verkstadssektorn

Mitt i allt detta har Swedbank uppdaterat sin Fokusportfölj, och som vanligt väljer man att tro mycket på verkstad-sektorn och kvalitetsbolagen som finns där. Banken gör ingen uppdatering i innehaven i veckans uppdatering, jämfört med tidigare uppdateringar i februari.

Det betyder att Swedbank fortsatt tror på verkstadsjättar som Atlas Copco, Sandvik och ABB.

Vad det gäller konsument har man fortsatt tilltro till New Wave, ett relativt nytt innehav i Fokusportföljen och en aktie som fick mycket stryk efter sin fjärde kvartalsrapport tidigare i år.

Tror på bank-aktien

Inom bank och finans tror Swedbank som vanligt på folkaktien Investor och även Handelsbanken. Den senare rasade också rejält efter den fjärde kvartalsrapporten tidigare i år och flera småsparare passade då på att plocka upp bank-aktien, som var en av de mest köpta både hos Nordnet och Avanza i februari.

Fastighetsaktier har haft det tufft efter att ränteoron ökat och en av de aktier som haft det tuffast är Erik Selins Balder. Bolaget fick sitt kreditbetyg nedreviderat av Moody's för några veckor sedan och föll kraftigt på börsen. En viss återhämtning har dock skett efter det. Swedbank tror fortfarande på aktien och har kvar den i sin Fokusportfölj.

Hela portföljen nedan

Nedan följer hela Swedbanks Fokusportfölj. Banken har köprekommendation på samtliga aktier förutom AstraZeneca och Nibe, där man har kvar sin behåll-stämpel.

Verkstad:
ABB, Assa Abloy, Atlas Copco, Lindab, Munters, Nibe, Sandvik, Securitas

Konsument:
New Wave

Hälsovård:
AstraZeneca

Bank/Finans:
Investor, Nordea, Svenska Handelsbanken

Fastigheter/Bygg
Balder

Telekom/IT
Hexagon

Aktietips

Dela med dig