Aktiespararna

Banken missnöjd med beslutet - säljstämplar bolaget

Av Finwire/Redaktionen
10 februari 20231 min lästid
Fritidsproduktbolaget meddelade på torsdagskvällen att vd Magnus Welander lämnar och ersätts till hösten med Byggmax-chefen Mattias Ankarberg. Handelsbanken förvånas av beskedet och sänker sin kortsiktiga rekommendation för aktien till sälj.

"Vi har väldigt svårt att förstå styrelsens beslut att ersätta bolagets vd Magnus Welander. Under Welanders tid som vd har Thule höjt rörelsemarginalerna från 14 % 2014 till 22 % 2021 och aktien har stigit betydligt mer än börsen i stort. Dessutom tror vi att Welander varit avgörande för att bygga upp Thules företagskultur som utgör grunden för bolagets framgång", skriver banken i en kommentar.Handelsbanken skriver vidare att Thule visserligen har haft ett tufft 2022 och att en del av utmaningarna har varit att man byggt allt för stora lager.

"Bolaget har dock jobbat aktivt med frågan och fortsätter att leverera hälsosamma marginaler. Vi sänker vår kortsiktiga rekommendation till Sälj då vi förväntar oss en kraftigt negativ kursreaktion på de överraskande nyheterna".

Thule har under morgonen även presenterat sin bokslutskommuniké för 2022 som visade på lägre omsättning och resultat samt sänkt utdelning. Aktien faller med över 12 %.Marknadsnyheter

Dela med dig