Aktiespararna

Banken: Rabatten för hög - köp investmentbolaget

Av Eric Emanuelsson
3 april 20232 min lästid
Ålandsbanken om folkaktien: Stärkt vår positiva syn - substansrabatten just nu lockar.

Investor-aktien har haft ett bra första kvartal 2023 och är upp drygt 9%.

Ålandsbanken skriver dock att de ser än mer uppsida i aktien och att deras positiva syn har stärkts efter att ha träffat bolagets VD Johan Forssell.

"Substansrabatten på cirka 13% är i övervakant av vad vi ser som rimligt (5-10%) skriver banken i sitt morgonbrev.

Investor levererade en bra Q4-rapport i början på 2023 och flera köprekar och höjda riktkurser kom som ett brev på posten. Aktien gick starkt som en följd av detta, men sedan kom bank-oron under mars och aktien dippade (likt hela börsen) några procent.

Under förra veckan repade aktien sig dock rejält och i dag kostar en Investor B-aktie cirka 206 kronor.

Under måndagsmorgonen skriver Ålandsbanken i sitt morgonbrev att de nu har stärkt sin positiva syn på aktien. Detta efter en investeringslunch med bolagets vd Johan Forssell.

"Investor upprepar budskapet om att bolaget har en stark balansräkning (1% skuldsättning, 23 mdr i långfristig upplåning med en genomsnittlig löptid på 14 år och en ränta på 1,5%) vilket ger bolaget mycket stor handlingsfrihet även i sämre tider", skriver banken.

Ålandsbanken skriver vidare att man tror att Investor bör kunna investera 25 miljarder kronor utan att äventyra stabiliteten i bolaget.

"Enligt Forssell finns det ett relativt stort antal tänkbara förvärvsobjekt, främst inom Patricia Industries. Ett "önskeförvärv" verkar vara ytterligare ett industribolag (Vid sidan av PIAB) som skulle förbättra balansen mellan medicinteknik och industriföretag i den onoterade portföljen", skriver man.

Avslutningsvis konstaterar Ålandsbanken att den nuvarande substansrabatten på Investor, cirka 13%, är i överkant av vad de anser vara rimligt. Vilket är en rabatt på cirka 5-10%.

Aktietips

Dela med dig