Aktiespararna

Banken sänker sin rekommendation - aktien fortsätter rasa

Av Jessika Bouveng
7 juni 20232 min lästid
Mediebolaget Viaplay Group rasade kraftigt under måndagens handel och stängde ned med 63%. Anledningen var att bolaget sänkte sina prognoser och meddelade ett vd-byte.

Tappet fortsätter i onsdagens handel efter att börsen varit stängd under tisdagen. I skrivande stund är aktien ned 12 %. Vad som ligger bakom fallet nu är att flera banker gått ut och sänkt sina rekommendationer för bolaget.

En av aktörerna som väljer att sänka sina rekommendationer är Handelsbanken. I en analys (https://newsletter.handelsbanken.se/article/44465E4373484759437748455A4171/32581304/7372740) skriver banken att man är osäker på om Viaplay kommer att nå ett positivt kassaflöde under 2025. 

"Givet att balansräkningen skulle ha varit något ansträngd även enligt den ursprungliga planen, kan vi idag inte utesluta att mer kapital kommer att behövas alternativt att bolaget kommer att behöva ge upp sina internationella aspirationer och fokusera på Norden."

Handelsbanken sänker sin rekommendation på kort sikt från köp till behåll. Man väljer även att sänka sin långsiktiga rekommendation till market perform (outperform).

Flera analytiker sänker sina rekommendationer

Handelsbanken är inte ensamma om att ha ändrat sin syn på Viaplay utan flera andra analytiker har valt att sänka sina rekommendationer.

SEB har sänkt till behåll (köp), riktkurs 87 kronor. SEB varnar för att en nyemission kan vara nära förestående i Viaplay. Banken tror även att långivarna kommer att ha svårt att smälta de accelererande förlusterna i bolagets internationella verksamhet.

Berenberg har sänkt till behåll (köp), riktkurs 95 kronor.

Nordea har sänkt till behåll (köp).

Carnegie har sänkt till behåll (köp).

ABG Sundal Collier har sänkt två steg till sälj (köp), riktkurs 75 kronor.

Redburn har sänkt till neutral (köp).

Dela med dig