Aktiespararna

Banken sätter köp på sjunkande småspararfavoriten

Av Jessika Bouveng
1 juni 20232 min lästid
Handelsbanken har i veckan uppdaterat sin lista på småbolagsfavoriter. Listan innehåller några av bankens aktiefavoriter bland de mindre och medelstora svenska bolagen.

I veckans uppdatering väljer man att ersätta utvecklaren Tobii Dynavox med serieförvärvaren Bergman & Beving. Handelsbanken har en fortsatt positiv syn på Tobii Dynavox och man tycker att trenden i verksamheten ser lovande ut för framtiden. Däremot tycker man att värderingen är något för hög för tillfället.

Valet av att plocka in Bergman & Beving baseras bland annat på att Handelsbanken ser positivt på de förväntade förvärv som bolaget planerar att göra.

“Bergman & Beving har uppdaterat sin M&A-strategi till att fokusera på mindre och lönsamma produktbolag och har även fortsatt att genomföra interna förbättringar avseende marginaler och effektivare användning av kapitalet. Aktien handlas till EV/EBITA 13x (2023p), vilket kan jämföras med genomsnittet för liknande bolag om 20x. De senaste förvärven ser lovande ut, med rörelsemarginaler som är dubbelt så höga som för koncernen i övrigt. Bolagsledningen har stor erfarenhet och vi förväntar oss flera förvärv av högkvalitativa bolag till låga värderingsmultiplar.

Köpstämplar kursrasaren

Hela listan består nu av följande sju bolag Bergman & Beving, Elekta, Embracer, Inwido, Nederman, Lindab och Tietoevry.

Embracers aktie har den senaste tiden haft strålkastarljuset på sig efter att bolaget tog rejält med stryk efter att bolaget meddelade att flera större spelsläpp försenas. Detta i kombination med att bolaget fått ett negativt besked avseende ett stort samarbetsavtal värt flera miljarder kronor.

Handelsbanken skriver att man förstår delar av kritiken som riktats mot bolaget. Man väljer dock att behålla bolaget på listan med en köpstämpel.

“Förtroendet för ledningen är för närvarande rekordlågt och vi påmindes åter om hur viktigt kommunikation är. Värderingen är nu mycket låg och verksamheten i övrigt (till exempel har släppet av Dead Island 2 varit mycket framgångsrikt) går bättre efter 18 månader av besvikelser. Vi låter aktien ligga kvar på listan”, skriver banken.

Dela med dig