Aktiespararna

Banken ser bra köpläge i aktien som kraschat

Av Eric Emanuelsson
14 september 20234 min lästid
Lars Söderfjell är aktiechef på Ålandsbanken.
Ålandsbanken ser bra köpläge i Intrum efter att bolaget släppt sina nya finansiella mål för 2026. Samtidigt är banken fortsatt kritisk mot det nya utdelningsbeslutet. "Även om kursutvecklingen under det senaste året varit en besvikelse ser vi en så betydande kurspotential från dagens nivåer att vi upprepar vår positiva syn på aktien", skriver banken.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Ålandsbanken kommenterade redan under onsdagen Intrums nya finansiella mål för 2026 men har under torsdagen gjort en mer omfattande analys.

Banken skriver att man sammantaget anser att Intrums nya målsättningar är ett tydligt steg i rätt riktning - "bort från den mindre transparenta portföljinvesteringsverksamheten som marknaden helt uppenbart inte uppskattat och mot den mer stabila inkassoverksamheten."

Ålandsbanken upprepar dock sin kritik angående Intrums mål att utdelningen ska återupptas när bolaget har nått skuldkvotsmålet.

"Här är vi inte överens med Intrums styrelse – fördelningen av det fria kassaflödet mellan aktie- och obligationsägare går helt till den senare kategorin. Ett bättre alternativ hade varit att sänka utdelningen kraftigt (t.ex till 3 SEK/aktie) som fortfarande hade inneburit en viss kompensation för aktieägarna men ändå möjliggjort en rejäl skuldminskning".

Ser betydande kurspotential för Intrum

Intrum-aktien föll kraftigt under onsdagen efter de nya finansiella målen men under torsdagens inledande handel har aktien rekylerat upp och är plus 7% - nästan på samma nivå som i onsdags.

Ålandsbanken skriver att det som måste vara huvudfokus för Intrum nu är exekvering av den strategi som bolaget tagit fram.

"Om Intrum lyckas nå sina mål finns en betydande kurspotential, främst till följd av väsentligt högre vinstmultiplar", skriver Ålandsbanken.

Man konstaterar sedan att aktien har utvecklats mycket svagt under 2023 och är i skrivande stund minus 45,55% sedan årsskiftet.

Anledningarna är bland annat de kraftigt höjda finansieringskostnaderna och de nedskrivningar av tillgångar i främst Italien, som gjort att osäkerheten kring tillgångarnas värde generellt har ökat.

"Vi anser dock att denna osäkerhet mer än väl reflekteras i dagens värdering", skriver banken.

Tror på uppstuds även på kort sikt

Banken skriver vidare att man ser "en så betydande kurspotential från dagens nivåer att vi upprepar vår positiva syn på aktien".

Avslutningsvis konstaterar Ålandsbanken att om Intrum lyckas leverera på sin strategi under de kommande kvartalen så bör det kunna ge en bra utveckling i aktien även på kort sikt.

"Notera att Intrum betalar andra delen av 2023 års utdelning (6,75 SEK/aktie) den 31 oktober vilket kortsiktigt ger en direktavkastning på ca 10,5%. Den genomsnittliga yielden för de kommande tre åren blir därmed 3,5% - bättre än marknadens genomsnitt", skriver banken.


Även SEB ser köpläge i Intrum

Även banken SEB höjer sin rekommendation för Intrum och riktkursen sätts till 84 kronor.

Enligt bankens analytiker så väntas cash ebit öka betydligt under perioden 2023-25. Trots det sänks vinstestimaten för perioden. Serviceenheten väntas öka sitt justerade ebit-resultat med 2 miljarder kronor fram till 2026, skriver banken.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: En möjlig budstrid kan få blankarna att backa

LÄS MER: Experten: Nu borde det räcka med en räntehöjning till

IntrumMedia och analyshus

Dela med dig