Aktiespararna

Banken: Ser hög risk i småspararnas favorit

Av Finwire/Redaktionen
7 juni 20232 min lästid
Årets första rapportsäsong har precis avslutats men Ålandsbanken har redan riktat blickarna mot nästa. Inför Q2-säsongen tror banken att fler positiva överraskningar är att vänta från de svenska verkstadsbolagen.

Ålandsbanken bedömer att verkstadsbolagen kommer sättas under marginalpress då lageravvecklingar kommer ge låga produktionsnivåer. Även orderingången väntas bli lägre under Q2 samt Q3. Volymtillväxten väntas även den ta en negativ smäll.

"Svagare konjunktur och svårare jämförelser börjar göra sig påminda i termer av lägre volymtillväxt. Vissa bolag skyddas delvis (men inte helt) av stora orderböcker under 2023. I nuläget är det större risker för 2024-vinsterna. Vi räknar totalt sett med positiv organisk tillväxt under 2Q23, främst drivet av pris/mix."

Men banken ser även flera positiva faktorer, som att kostnaderna för råmaterial går ned samt att leveranskedjorna förbättras.

"Detta leder ökad effektivitet vilket ger stöd både till marginaler och kassaflöden. Det verkar inte som om marknaden räknar med detta i sina 2Q23-prognoser", skriver Ålandsbanken om leveranskedjorna.

Även de genomförda prishöjningarna under 2022 har i år nått full effekt, går det att läsa i analysen.

"Mycket talar för att vi får ännu ett kvartal med positiva överraskningar från verkstadsbolagen –men detta kan motverkas av en svagare orderingång. Frågan är vilken faktor som kommer att vara starkast i mitten av juli?", sammanfattar Ålandsbanken sina förväntningar.

Om något ska sägas om specifika bolag skriver Ålandsbanken att man ser en högre risk i "kvalitetsverkstad" som Atlas Copco, Epiroc och Alfa Laval. Det eftersom aktiernas värderingar stigit snabbt under våren.

I nuläget föredrar banken kortcyklisk exponering, som Volvo, Trelleborg och Assa Abloy.

Dela med dig