Aktiespararna

Banken ser köpläge i rapportförloraren

Av Jessika Bouveng
23 maj 20232 min lästid
Swedbank har uppdaterat sina sektorfavoriter - vilket är bankens favoritaktier i respektive sektor. I denna veckas uppdatering väljer man att ersätta Munters med Nibe inom sektorn verkstad. Aktien kliver in på listan med en Köpstämpel.

Nibe öppnade i förra veckan upp böckerna för det första kvartalet och rapporten visade sig vara riktigt stark. Trots bra siffror så var marknaden inte riktigt nöjd utan aktien föll samma dag.

Under året har dock Nibe slagit index och aktien är upp dryga 17% i år. Swedbank skriver i sin analys att två positiva delar med verksamheten är de ser strukturella trender som driver en organisk tillväxt samt uppskattar banken den tydliga förvärsagendan på en fragmenterad marknad.

”Nibe är högt värderad, men givet dess exponering och tvåsiffriga försäljnings- och ebit-tillväxt under överskådlig tid framöver ser vi att bolaget kontinuerligt växer in i värderingen. Vår riktkurs på 145 kronor implicerar P/E 50x 2023e, men denna faller till P/E 25x 2027e, vilket vi finner rimligt”, skriver man i sin analys.

17 aktier med köpstämpel - här är hela listan

Nedan följer alla Swedbanks favoriter i den senaste uppdateringen av sektorfavoriterna. Banken har köprekommendation på samtliga aktier förutom AstraZeneca, där man har kvar en Behåll-stämpel. Det är också i läkemedelsföretaget som man ser lägst uppsida, nämligen -6,1%. Störst uppsida bland aktierna på listan ser man hos Embracer på hela 100%.

Konsument:

Axfood, Embracer, New Wave

Fastighet/Bygg:

Balder, Nyfosa, Skanska

Hälsovård:

AstraZeneca, Calliditas Therapeutics

Bank/finans:

Investor, Nordea Bank, SHB

Telekom/IT:

Hexagon, Telia

Verkstad:

Nibe, Assa Abloy, Atlas Copco, Sandvik, Securitas

Dela med dig