Aktiespararna

Banken spår lättnadsrally i aktien - höjer till köp

Av Eric Emanuelsson
5 april 20232 min lästid
Handelsbanken: Köp nedpressade aktien före rapport - tror på rusning

Handelsbanken förväntar sig ett lättnadsrally i Knowit när bolaget släpper sin Q1-rapport och höjer sin kortsiktiga rekommendation till köp.

Banken skriver att aktien just nu handlas med en kraftig rabatt jämfört med övriga bolag i sektorn.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Det är i en ny analys som publiceras på onsdagsmorgonen som Handelsbanken skriver att 2023 har börjat bra för Knowit, med en stark efterfrågan och 14% mer anställda.

Man skriver att ”man har förstått” att Knowit har lyckats föra över prishöjningarna till kunderna i offentlig sektor, vilket borde ge stöd för intäkterna under det första kvartalet.

Vidare skriver banken att kombinationen av prishöjningar, en större personalstyrka och extra kalenderdagar kommer att ge vinsstöd under det första halvåret av 2023.

”Men vi prognoserar ett svagare andra halvår, då vi räknar med ett något tuffare marknadsläge med (sannolikt) en mattad efterfrågan, färre kalenderdagar och kostnadsinflation som sätter press på marginalerna”.

Höjer sin kortsiktiga rekommendation

Sammantaget har banken höjt sina resultatprognoser för 2023-25 marginellt och upprepar sin långsiktiga rekommendation Market Perform.

På kort sikt höjer dock banken sin rekommendation från behåll till köp.

Anledningen är att Knowits aktiekurs har fallit med 35% de senaste 12 månaderna och halkat efter i sektorn. Handelsbanken skriver att aktien nu handlas till EV/EBITA på 8,6 (2024p), vilket innebär 28% värderingsrabatt jämfört med sektormedianen.

”Vi menar att detta främst har att göra med ett stort användande av underkonsulter i Norge och utmaningarna med att integrera de två nyligen förvärvade enheterna, vilket dämpar marginalerna”, skriver banken.

Med bakgrund av detta förväntar man sig ett ”lättnadsrally i samband med rapporten för det första kvartalet”.

Knowits aktie är upp drygt 4 % på Stockholmsbörsen under onsdagen, efter Handelsbankens höjda rekommendation.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig