Aktiespararna

Banken: Stormen kommer - köp de här fyra aktierna

Av Jessika Bouveng
15 februari 20232 min lästid
Vad händer om oron på aktiemarknaden håller i sig, eller till och med förvärras? Banken har listat fyra aktier att äga om det blir stormiga tider på börsen.

Föregående vecka bjöd på trendbrott för 2023 då världens börser backade efter en rivstart i januari. Den ekonomiska avmattningen och centralbankernas penningpolitik är några anledningar till varför det råder börsoro. Kommer oroligheterna att hänga kvar?

Det tror i alla fall Bank of America.

Skulle prognosen om förvärrat marknadshumör bli verklighet så har storbanken tagit fram en rad så kallade “allvädersaktier” som kan vara värda att ha i stormiga tider. Aktierna är framtagna av analytiker och består av samma kriterier:

Aktierna ska värderas lägre än sitt genomsnittliga framåtblickande p/e-tal under de senaste 15 åren och redovisat en vinst per aktie genom hela finanskrisen, åren 2007 till 2010. Dessutom ska den största aktienedgången under finanskrisen varit lägre än för den bredare aktiemarknaden.

CNBC har listat fyra av de aktier som storbanken tagit fram, varav en är tyska läkemedelsföretaget Bayer. Analytikerna menar att det finns mer uppsida kvar att hämta i bolaget, trots det att aktien redan rusat 20% under 2023. Av de analytiker som bevakar aktien så köpstämplar 62% av dem aktien.

Vi finner även en tobaksjätte på listan, nämligen British American Tobacco. Hela 78% av analytikerna köpstämplar aktien och man ser en uppsida runt 26% från dagens nivåer.

De två övriga bolagen som finns med på listan av BoAs allvärdersaktier är Engie och GSK.

Aktietips

Dela med dig