Aktiespararna

Banken svänger - septemberhöjning blir inte sista

Av Finwire/Redaktionen
6 september 20231 min lästid
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Nordea prognostiserar i senaste konjunkturrapporten att Sveriges tillväxt blir negativ både i år (-0,1 procent) samt under 2024 med -0,2 procent.

“Den inhemska efterfrågan är det främsta sänket, men även exportindustrin går tuffare tider till mötes. I spåren av de penningpolitiska åtstramningarna består många utmaningar och BNP-utvecklas svagt även under 2024”, skriver Nordea.

Nästa år väntas också arbetslösheten ticka uppåt till 8,3 procent från förväntade 7,3 procent i år. Arbetslösheten uppgick i fjol till 7,5 procent.

Vad gäller inflationen väntas denna uppgå till 6,1 procent i år, för att därefter rejält dippa ner till 2,4 procent under 2024 och minska ytterligare till 1,6 procent under 2025, alltså under inflationsmålet på 2 procent.

Nordea ändrar prognosen - tror på fler höjningar

Enligt Nordea bedöms Riksbanken komma att höja räntan nu både under september och november i år. Det innebär att banken har en ny toppränta på 4,25 procent efter att tidigare ha guidat för bara en till höjning under september.

“Kronans svaga växelkurs utgör en allt större risk. Den är ett viktigt skäl till att Riksbanken höjer styrräntan i höst”, säger bankens chefsekonom Annika Winsth.

Enligt Nordea kommer det att dröja till september nästa år innan Riksbanken inleder sina räntesänkningar. Räntan väntas ligga på 3,75 procent vid utgången av 2024, och komma ned ytterligare till 2,50 procent vid slutet av 2025.

Marknadsnyheter

Dela med dig