Aktiespararna

Banken tror på lättnadsrally efter stora raset - köp småspararfavoriten

Av Jessika Bouveng
6 juli 20232 min lästid
Embracer har under året rasat på börsen efter flera motgångar och idag kom bolaget med ytterligare besked som gjorde att aktien surnar vidare. Handelsbanken ser dock fortfarande köpläge.

Under onsdagskvällen kom gamingbolaget Embracer med beskedet att man väljer att göra en riktad nyemission där man avser att ta in 2 miljarder kronor i nytt kapital. Detta med anledning av att man vill minska sina skulder. 

Embracer har inte haft ett lätt år på börsen. Under 2023 så har aktien fallit över 60% efter en rad olika motgångar. Trots hård motvind så har Svenska Handelsbanken valt att behålla sin köprekommendation för bolaget. Embracer finns även med i bankens Fokuslista som består av bankens starkaste rekommendationer inom varje sektor.

Behåller köprekommendation

Under torsdagsmorgonen kom Handelsbanken med en ny analys av aktien gällande beskedet om den riktade nyemissionen.

“Baserat på de inblandade bankerna, ett konsortium inklusive Goldman, Nordea, SEB och Swedbank, tror vi att förfarandet drivs av de långivande bankerna som en försiktighetsåtgärd. Förutsatt att aktietillskottet fortskrider enligt plan räknar vi med att en förnyelse av bolagets lån kommer följer inom kort”, skriver banken i sin analys.

Handelsbanken skriver även att man förtsätter att betrakta aktien som undervärderad och man utesluter inte ett lättnadsrally och man väljer därför att behålla rekommendationerna Köp och Outperform.

Marknaden verkar dock inte vara riktigt lika positivt inställd till aktien utan Embracer rasar efter beskedet med ungefär 13% efter en timmes handel.

Pareto skeptiska till nyemissionen

Det är inte bara börsen som surnar till efter beskedet. Analyshuset Pareto ställer sig också skeptiska till beslutet.

"Vi har svårt att förstå bakgrunden till beslutet om nyemission eftersom bolaget för bara tre veckor sedan offentliggjorde en omfattande omstruktureringsplan med stort fokus på att minska nettoskulden", skriver Pareto i en kommentar.

Enligt Pareto finns det två anledningar till varför Embracer väljer att göra en nyemission. Antingen görs den som en defensiv åtgärd för att stärka balansräkningen eller så var ledningens förra mål om att minska nettoskulden med 5,6 miljarder kronor vid räkenskapsåret 23/24 för ambitiös.

Till följd av emissionen så kommer analyshuset att sänka sin riktkurs för aktien, men man kommer troligtvis behålla sin rekommednation om köp.

Dela med dig