Aktiespararna

Handelsbanken ser köpläge i Holmen - höjer rekommendationerna

Av Eric Emanuelsson
6 februari 20242 min lästid
Handelsbanken höjer nu sina rekommendationer för skogsbolaget Holmen.
Holmen har backat sedan bolaget släppte sin Q4-rapport och nu ser Handelsbanken köpläge. "Vi bedömer att en vändning är nära och ser god kurspotential i aktien, varför vi höjer våra rekommendationer ett snäpp till köp (3 månader) och outperform (3 år)

Holmen levererade en Q4-rapport som var under förväntningarna. Handelsbanken konstaterar i en ny prognos att utvecklingen under kvartalet haltade främst på grund av en sämre pris/mix inom kartong och trävaror.

Men i rapporten framgick att värdet på skogen har ökat till 56 miljarder kronor (52), motsvarande 354 kronor per aktie. Samtidigt sa ledningen att svenska skogstillgångar nu har den högsta avkastningen på 15 år, med stöd av kraftigt stigande virkespriser.

Vändningen är nära för Holmen

Handelsbanken bedömer nu att en vändning kan vara nära och ser en god kurspotential i aktien efter kräftgången på börsen sedan årsskiftet.

"Vi bedömer att efterfrågan på skogsråvara kommer vara strukturellt högre än utbudet. Därtill har priset på sågade trävaror börjat stiga och mer sencykliska kartongprodukter bör vara nära en vändning. I kombination med en svag kursutveckling och attraktiv värdering bör intresset för Holmen kunna öka framöver", skriver banken och höjer sin kortsiktiga rekommendation till köp och sin långsiktiga till outperform.

Banken uppskattar substansvärdet till cirka 490 kronor per aktie, men på tre års sikt anser man att ett värde bör ligga på närmare 600 kronor per aktie.

I dag kostar en aktie drygt 400 kronor.

LÄS MER: Skogsbolagen ger signaler om att botten är nådd

LÄS MER: Aktiechefen: Så går börsen kommande månaderna

Dela med dig