Aktiespararna

Banken: Världsbilden oförändrad efter bankproblemen

Av Finwire/Redaktionen
14 mars 20231 min lästid
Världsbilden för investeraren har inte förändrats på grund av bankproblemen i USA, skriver Ålandsbanken i en morgonkommentar.

Det påpekas att givet de åtgärder som Federal Reserve och finansdepartementet vidtagit under helgen, bör de realekonomiska effekterna bli små utanför USA:s gränser. Det innebär att inflationen är alltjämt ett problem både för Fed och ECB.

“Räntenedgången under gårdagen framstår därmed som svårmotiverad (annat än som 'flykt till säkerhet')”, skriver Ålandsbanken.

Bankens egna uppfattning är att styrräntorna toppar under våren/försommaren, både i USA och Europa. Däremot delar man inte marknadens uppfattning om att räntorna kommer att börja sänkas i närtid.

“För att ett sådant scenario ska materialiseras krävs sannolikt att spridningseffekterna blir betydligt större än vad som syns idag. Marknadsräntorna på längre löptider kommer därför sannolikt att åter börja stiga då riskerna för en systemkollaps bleknar”, skriver Ålandsbanken.

Vad gäller utsikterna för nordiska och europeiska aktier, ser Ålandsbanken en uppsida på 15-20 procent baserat på egna värderingsmodeller.

Marknadsnyheter

Dela med dig