Aktiespararna

Bankens favoritaktier - som kan gå som raketer 2023

27 april 20234 min lästid
Aktierna där Swedbank ser störst potential kommande månaderna: "Historiskt låga nivåer".

Swedbank ser en rejäl uppsida i tre av sina favoritaktier.

Störst potential ser man i en fastighetsaktie och även i en aktie som brukar beskrivas som en "defensiv spelare".

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Swedbank har en Fokusportfölj där man listar sina favoritaktier i respektive sektor. Totalt består portföljen av 16 aktier (se listan nedan) och majoriteten av aktierna har fått en köpstämpel av banken.

I denna veckas uppdatering av portföljen så valde Swedbank att inte ändra något i sina innehav, däremot förra veckan så valde de att ta in Axfood.

Vad som kan vara intressant är vilka aktier i portföljen som Swedbank ser absolut störst potential i.

Fastighetsbolaget lockar

Efter att ha gått igenom aktierna och tittat på Swedbanks riktkurs, kontra onsdagens aktiekurs, så kan vi konstatera att Swedbank ser högst uppsida i Erik Selins fastighetsbolag Balder.

Balder är den enda aktien som Swedbank har med som favoriter inom fastighetssektorn och man har en riktkurs på 70 kronor. Under onsdagen kostade en aktie drygt 46 kronor, vilket ger en uppsida på 51%.

"För närvarande handlas Balder till 11.3x 2023e FFO (kassaflöde per aktie) och substansrabatten är 44 procent. Detta finner vi högst attraktivt. Givet den mycket höga stabiliteten i Balders fastighetsportfölj ser vi att bolaget bör kunna handlas till 15,5x P/FFO, vilket således också är basen för riktkursen på 70 kronor", skriver banken i en kommentar.

På andra plats över aktierna med störst potential finner vi Securitas. En aktie som brukar definieras som en "defensiv spelare" som kan stå emot en lågkonjunkturen bra. Swedbank har en riktkurs på 130 kronor, och givet onsdagens aktiekurs på drygt 90 kronor, ger det en uppsida på 43%.

Swedbank konstaterar att värderingen har kommit ned till "historiskt låga nivåer" på grund av den utdragna Stanley-affären och den tillhörande aktieemissionen.

Vidare skriver banken:

"Vår vy är vidare att marknaden inte tagit i beaktan hur resistent bolaget är i en svagare makroekonomisk miljö eller vilken potential som finns vad gäller marginalförstärkning de kommande åren."

Verkstadsaktien med stor potential

På tredje plats hittar vi Assa Abloy. Aktien faller något efter att ha lämnat sin Q1-rapport under onsdagen och handlades för drygt 237 kronor. Swedbank har en riktkurs på 335 kronor, vilket ger en uppsida på 41%.

"Vår riktkurs på 335 kronor baseras på diskonterade kassaflöden, där det nyttjas en långsiktig tillväxt om 4 procent, en långsiktig marginal om 16,5 procent och en genomsnittlig kapitalkostnad om 8 procent. Riktkursen korskontrolleras också mot målmultiplar (P/E 24x och EV/EBIT 17x 2024e)", skriver Swedbank.

Hela Swedbanks Fokusportfölj:

ABB

Assa Abloy

Atlas Copco

Lindab

Munters

Nibe

Sandvik

Securitas

New Wave

Axfood

Astra Zeneca

Investor

Nordea

Handelsbanken

Balder

Hexagon

Samtliga aktier har köprekommendationer från Swedbank, förutom Nibe och Astra Zeneca som har behåll som rekommendation.

Placeringshorisonten för samtliga bolag är 3-6 månader.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig