Aktiespararna

Bankens nya favorit: Aktien som kraschade

Av Eric Emanuelsson
29 augusti 20235 min lästid
Mattias Isakson är chefsstrateg på Swedbank. Grafen till höger visar Getinge-aktiens tapp tidigare i somras.
Getinge föll 27% på tre dagar i somras - efter ännu en vinstvarning. Swedbank tror dock att bolaget kommer återhämta sig och tar nu in Getinge bland sina sektorfavoriter. Det står klart i en ny uppdatering på Aktiellt.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Getinge föll som ett korthus på börsen i mitten på juni efter en vinstvarning.

Efter det har aktien repat sig något, men inte särskilt mycket.

I början på augusti ändrade Swedbank sin rekommendation från behåll till köp och skrev att ”problemen är allvarliga, men hanterbara" på sin sajt Aktiellt. Några veckor senare intervjuade Aktiespararna Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson, som tipsade om just Getinge som en bra aktie att köpa.

”Getinge är attraktiv på de här nivåerna. Det känns som att relativt små positiva nyheter kan lyfta aktien, för nu ligger det mycket negativt inprisat i kursen", sa han då.

Ser en uppsida på cirka 35% i Getinge

Nu står det klart att Swedbank också tar in Getinge bland sina sektorfavoriter, med köp och en riktkurs på 260 kronor.

Det ger en potentiell uppsida på cirka 35%.

Swedbank skriver på Aktiellt att Getinge har en mycket stark ställning i marknaden med höga marknadsandelar inom ett brett spektrum av produkter.

Banken tar dock upp de kvalitetsproblemen som bolaget haft historiskt och nämner den vinstvarningen som kom i somras, vilket var den tredje inom ett år.

Tror på en återhämtning

"Detta fick förtroendet att gå ur marknaden och aktien föll 27 procent på tre dagar. Vår vy är dock att Getinge, med dess dominerande ställning inom både Cardiac Assist (70-80 procent marknadsandel) och Cardiopulmonary (60-65 procent marknadsandel), på lite sikt kommer att kunna återhämta den nedgång i försäljning och vinst som dessa kvalitetsproblem orsakat", skriver man.

Vidare konstaterar Swedbank att framsteg inom just områdena ovan borde kunna utlösa en katalysator för aktien.

Banken spår även att de problem som funnits med leveranskedjan kan lätta nästa år.

"Dessutom bör 2024 även gynnas av lättare jämförelsetal (i takt med att pandemieffekter klingar av), samtidigt som Kina når en bottennivå i dess efterfrågan och en återhämtning i efterfrågan på bioprocesser tar vid (utrustning inom Life Science, så som Beta bags)".

Kan ta tid innan investerarintresset kommer tillbaka

Swedbanks bedömning är att Getinge under nästa år borde kunna visa på en materiell vinståterhämtning. Banken tar också upp faktumet att bolaget har en väldigt stark balansräkning, vilket skapar utrymme för kompletterande förvärv och eventuella återköpsprogram.

Banken konstaterar dock att det kan ta lite tid innan investerarintresset kommer tillbaka till aktien och nämner även att det finns en risk att Getinge råkar ut för ytterligare förseningar vad det gäller återhämtningen inom Cardiac Assist och Cardiopulmonary.

Getinge är attraktivt värderad

Men Swedbank bedömer ändå att aktien är attraktivt värderad i nuläget och tycker att det råder en god risk/avkastningsprofil.

"Getinges jämförelsebolag handlas till P/E 25x 2024e, och för vår riktkurs appliceras 10 procent rabatt till detta, vilket ger riktkursen 260 kronor. Vid riktkurs skulle Getinge handlas till P/E 22,7x 2024e. Historisk snittvärdering i Getinge de senaste fem åren har legat vid P/E 21x 12 månaders framåtblickande, varvid riktkursen implicerar en premie om 7 procent", skriver Swedbank.

Premien finner banken dock rimligt, då man ser starkare tillväxt när väl kvalitetsproblemen har lösts, och att bolaget nu kraftigt minskat sin skuldsättning samtidigt som värderingen på Getinge de senaste fem åren "mest sannolikt återspeglade en viss rabatt (tillfälliga övervinster från pandemin som inte var uthålliga)."

Alla aktier bland Swedbanks sektorfavoriter:

Konsument:
Axfood
New Wave
Synsam

Fastigheter/Bygg:

Balder

Nyfosa

Skanska

Hälsovård:

AstraZeneca

Calliditas Therapeutics

Getinge

Bank/Finans:

Investor

Nordea

Handelsbanken

Telekom/IT:

Hexagon

Telia

Verkstad:

ABB

Assa Abloy

Atlas Copco

Nibe

Securitas

Samtliga aktier har köprekommendationer från Swedbank, förutom AstraZeneca som har behåll.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

GetingeMedia och analyshus

Dela med dig