Aktiespararna

Bankens prognos - då sänker man styrräntan

Av Finwire/Redaktionen
4 september 20231 min lästid
Erik Thedéen, riksbankschef.
Riksbanken väntas börja sänka styrräntan från och med juni nästa år, enligt Swedbanks ränteprognoser som presenteras i senaste Räntebladet.

Dessförinnan väntas två till räntehöjningar, en under september och en i november, vilket lyfter styrräntan till 4,25 procent.

Bedömningarna ovan är detsamma som banken presenterade i konjunkturrapporten den 23 augusti.

“Skälet till den strama penningpolitiken är fortsatt alltför hög inflation och den svaga kronan, som riskerar att spä på inflationen ytterligare längre fram”, skriver Swedbank i räntebladet.

De rörliga räntorna väntas gå upp till 5 procent vid årsskiftet, och börja därefter sjunka först under andra halvåret 2024. Swedbank bedömer att Riksbankens ränteförändringar kommer få ungefär samma genomslag på de rörliga bolåneräntorna som tidigare. De bundna bolåneräntorna väntas ligga kvar på nuvarande nivåer till nästa sommar och därefter sjunka något.

När det kommer till den internationella penningpolitiken bedöms Fed ha redan nått en räntetoppen, medan ECB väntas göra en till höjning på 0,25 procentenheter under september. Båda centralbankerna väntas därefter sänka styrräntan under andra kvartalet 2024.

Marknadsnyheter

Dela med dig