Aktiespararna

Bankerna: Köp kraschade småspararfavoriten i sommar

Av Eric Emanuelsson
27 juli 20233 min lästid
Småspararfavoriten Embracer verkar ha fått ny vind i seglen. Aktien har gått starkt senaste månaden och köpstämplarna är många inför den kommande Q1-rapporten i augusti. 

Embracer lämnar sin Q1-rapport om några veckor. Aktien har haft ett väldigt tungt 2023, men nu ser flera storbanker köpläge i småspararfavoriten.

Embracer har haft ett tufft 2023.

Aktien är back drygt 35% i år och kollapsade totalt på börsen i slutet på maj, då nyheten kom att ett kommande avtal som var värt över två miljarder dollar inte skulle bli av – ett oväntat besked från motparten, enligt Embracers vd Lars Wingefors.

Nyheten kom samtidigt som Embracer släppte sin kvartalsrapport, där man skrev ned prognosen för helåret med flera miljarder, mycket på grund av det uteblivna samarbetet.

Några veckor senare, i mitten på juni, meddelade bolaget att man genomför ett omfattande omstruktureringsprogram som ska minska kapitalutgifterna med minst 2,9 miljarder kronor till räkenskapsåret 2024-25. Vidare väntas programmet också sänka omkostnader med minst 10%, eller minst 0,8 miljarder kronor på en årlig basis.

Rasade efter beskedet om nyemission

I början på juli kom sedan beskedet att Embracer har genomfört en riktad nyemission på 2 miljarder kronor. Emissionen riktades mot svenska och internationella institutionella investerare, och teckningskursen motsvarade en rabatt på över nio procent från aktiekursen vid tidpunkten.

“Medan omstruktureringsprogrammet går enligt plan, kommer likviden från denna nyemission ytterligare att stärka vår finansiella ställning, förbättra både finansieringskostnaderna och vår operativa flexibilitet samt göra det möjligt för oss att fokusera på omstruktureringsprogrammets huvudsakliga delar”, kommenterade Wingefors.

Aktien rasade efter beskedet, men sedan dess har den börjat klättra upp igen och i dag är aktien plus drygt 12% den senaste månaden.

Många köpstämplar

Numera är allt fler positiva till den kraschade småspararfavoriten, och bland annat Nordea Fonder och Handelsbanken Fonder har ökat sitt innehav i gamingbolaget under juli.

I början på den här veckan kom också beskedet att Nordea återupptar bevakning av Embracer med köpstämpel och riktkurs 36 kronor.

I dag, torsdag, valde också både Deutsche Bank och Swedbanks analyshus Kepler Cheuvreux att upprepa sina köpstämplar för småspararfavoriten. Deutsche Bank sänker dock sin riktkurs från 40 till 38 kronor, medan Kepler Cheuvreux höjer riktkursen från 44 till 45 kronor.

Swedbank: Marknadens förväntningar är för låga

Kepler Cheuvreux skriver i sin nya analys under torsdagen att man tror att omstruktureringsprogrammet är tillräckligt för att Embracer ska kunna förbättra kassaflödet och återfå lönsamheten utan att offra alltför mycket tillväxt.

”Med en EV/justerat ebit på 7x 2023 tror vi att marknadens förväntningar är för låga, och tecken på bättre försäljnings- och vinstmomentum kommer sannolikt att stödja aktien, vilket vi tror kommer att synas redan i Q1-rapporten på grund av det goda mottagandet av spelet Dead Island 2”.

Embracers Q1-rapport kommer den 17 augusti.

Under torsdagen hoppar aktien upp och är i den inledande handeln plus nästan 3% och en aktie kostar nu cirka 30,50 kronor.

Embracer GroupMedia och analyshusAktietips

Dela med dig