Bankerna: Skyhög uppsida i aktien som kollapsade i går
Förvärvskonglomeratet Storskogen backade hela 27% under onsdagen på Stockholmsbörsen, vilket är den sämsta börsdagen för bolaget någonsin.
Tappet kom efter bolagets Q2-rapport, som visade en nettovinst på 115 miljoner kronor mot 474 miljoner samma period i fjol. Enligt Bloomberg låg förväntningarna på 408 miljoner kronor.
Justerat ebita-resultat steg till 922 miljoner från 877 miljoner.
Kaplan: Vi har minskat förvärvstakten betydligt
Vd Daniel Kaplan uppgav i rapporten att bolaget har gjort framsteg inom alla prioriterade områden som kommunicerades på bolaget kapitalmarknadsdag i september 2022.
"Vi har minskat förvärvstakten betydligt, genomfört strategiska avyttringar, förbättrat kassaflödet från den löpande verksamheten, minskat skuldsättningen, reducerat centrala kostnader samt bibehållit en god lönsamhet", skrev han i vd-ordet och la till:
"Vi förväntar oss inte att den makroekonomiska osäkerheten kommer att förbättras på kort sikt, och vi fortsätter målmedvetet att arbeta med våra prioriterade områden under den andra delen av 2023".
Under kommer Swedbank ut med en ny analys och skruvar ned sin riktkurs för Storskogen från 18 kronor till 15 kronor. Strax efter lunch kostar en aktie cirka 8,5 kronor, vilket betyder att Swedbank ser en uppsida på cirka 76%.
Banken: Övertygande uppsida längre fram
"Trots den negativa kursreaktionen ser vi fortfarande ett grundscenario där Storskogen kan skydda marginalerna väl och minska sin skuldsättningsgrad till den låga delen av målintervallet, vilket gör det möjligt för bolaget att driva tillväxt genom uppköp igen", skriver Swedbank i sin nya analys.
Man fortsätter:
"Vi modellerar -4 procent organisk tillväxt för 2023 och en justerad ebita-marginal på 9,0 procent. Även om de kommande kvartalen sannolikt kommer att vara mer av samma sak, ser vi en övertygande uppsida längre fram."
Sänkta riktkurser - men har kvar köpstämplarna
Under torsdagsmorgonen meddelar också SEB att man sänker riktkursen för Storskogen från 16 kronor till 14 kronor, men upprepar köp.
Det innebär en potentiell uppsida på 64%.
Danske Bank sänker också riktkursen från 18 till 15 kronor och Carnegie sänker riktkursen från 21 till 19 kronor. Båda bankerna upprepar köp och den senare ser alltså en uppsida på 123%.