Aktiespararna

Bankerna: Slå till på aktien - har aldrig varit så här billigt

Av Eric Emanuelsson
26 juli 20233 min lästid
”Det har aldrig varit så här billigt”. Så börjar Handelsbanken sin analys om hissbolaget Kone under onsdagsmorgonen och slår fast att de upprepar sin köp-rekommendation på kort sikt och Outperform på lång sikt. Även Swedbank ser köpläge.

Både Swedbank och Handelsbanken ser köpläge i det finska hissbolaget Kone efter rapporten.

Det var i slutet på förra veckan som det finska hissföretaget Kone presenterade sin rapport för det andra kvartalet.

Bolaget redovisade en omsättning som var högre än väntat men ett rörelseresultat som var sämre än väntat.

Aktien föll något efter rapporten men repade sig under dagarna som följde och står i dag på ungefär samma nivå som före rapporten släpptes.

Servicemarknaden ökar

Bolaget skrev själva i rapporten att man förväntar sig att den kinesiska hissmarknaden kommer att minska med cirka 10-15% under 2023.

Kone förväntar sig dock att servicemarknaden kommer att växa överallt. Handelsbanken konstaterar att rörelsemarginalen under det andra kvartalet låg på 11,7%, vilket kan jämföras med 8,2% för ett år sedan.

”Guidningen för helåret indikerar 11-12%. Vi räknar med ytterligare marginalförbättring under 2024 (till 13,2%) tack vare bättre försäljningsmix (service ökar snabbare än utrustning) och leveranser av högmarginalorder”, skriver Handelsbanken.

Banken skriver vidare att de tror att den kinesiska marknaden kommer bottna inom kort, och att myndigheter har höga ambitioner att driva på urbaniseringen efter en låg tillväxt under 2021-22. I det längre perspektivet ser de en god möjlighet för tillväxt för service i Kina och på andra ställen för Kone.

Konstaterar att värderingen är mycket låg

”Digitaliseringen förändrar marknaden snabbt, och vi tror att Kone kommer att ta mer marknadsandel på alla marknader. Värderingen (EV/EBIT 11x 2026p) är mycket låg, givet de långsiktiga tillväxtutsikterna för serviceverksamheten”, avslutar banken.

I dag kostar en aktie i Kone, som handlas på Helsingforsbörsen, drygt 47 euro och aktien är minus 2,5% i år.

Swedbank släppte också en analys efter bolagets andra kvartalsrapport, där de också har kvar sin köpstämpel och en riktkurs på 61 euro.

Banken är inne på samma spår som Handelsbanken, men skriver också att baserat på Kones starka orderbok, förbättrad prissättning och förväntade besparingar från omstruktureringen, fortsätter de att förvänta sig att koncernen kommer att leverera lönsam tillväxt.

Sänker ritkursen men har kvar köpstämpeln

Banken höjer också estimaten för vinst per aktie med 1,7% för 2023.

"Men på grund av en sämre orderingång än väntat och NE-marknadsutsikter sänker vi dock våra vinst per aktie-siffror med 4,0-4,1 procent för 2024-25, respektive. Vi upprepar Köp och sänker riktkursen till 61 EUR (62)", avslutar Swedbank sin analys.

Aktietips

Dela med dig