Aktiespararna

Barnspar som familjeprojekt

Av David Flatbacke-Karlsson
8 juni 20182 min lästid

Hur sparar man rättvist till barnen, om en av portföljerna är fylld med kursraketer och den andra med surdegar?
– En succéplacering i unga år jämfört med en som gått dåligt får stor effekt, säger Joel Holm, Aktiespararens chefredaktör, till Dagens Industri.

Det råder ingen tvekan om att det är viktigt att spara till barnen.

Men hur gör man för att det ska bli så rättvist som möjligt mellan syskonen?

Dagens Industri har pratat med Johanna Kull, sparekonom på Avanza, och Joel Holm, Aktiespararnas kommunikatioschef och Aktiespararens chefredaktör.

Eftersom barnsparandet kan sträcka sig över en period på närmare 20 år kan utfallet mellan olika portföljer variera en hel del för den som sparar i aktier till barnen, bland annat beroende på när i börscykeln sparandet påbörjades och de enskilda innehavens utveckling.

– Sett till långsiktigt sparande blir skillnaden i avkastning mellan olika aktier eller fonder stor med ränta-på-ränta-effekten. En succéplacering i unga år jämfört med en som gått dåligt får stor effekt, säger Joel Holm.

En möjlighet som både Johanna Kull och Joel Holm föreslår är lägga barnens sparande i en gemensam pott, som delas i lika stora delar vid olika tidpunkter.

– Man kan ha en kapitalförsäkring med alla barnen som förmånstagare. Vid en tidpunkt, som föräldern bestämmer, får det äldsta barnet ut en viss summa, kanske när man fyller 20 år. Samma sak med övriga barn. Den summa som eventuellt finns kvar när sista barnet fått sin klump delas lika, säger Joel Holm.

Sparande i aktier och fonder kan också vara ett sätt att stimulera barnens intresse för samhällsfrågor och ekonomi.

– När det handlar om minderåriga barn ska föräldrarna ta det yttersta ansvaret för placeringarna. Men barnen kan vara med och diskutera. Det kan bli ett roligt familjeprojekt, säger Joel Holm.

Johanna Kull tipsar också att man kan inrikta sparandet mot konkreta mål, som till exempel bidrag till den första bostaden eller körkort.

– Man ger ändå en likvärdig gåva, 10 procent av en lägenhet. Det är det viktiga, inte summan som sådan, säger Johanna Kull, som också understryker att aktiefonder är att föredra framför sparkontot när det handlar om ett barnsparande som sträcker sig över många år framåt i tiden.

Dela med dig