KI: Dystrare stämningsläge än normalt
Det var små rörelser i samtliga delar som ingår i Konjunkturinstitutets barometerindikator. Alla sektorer förändrades med mindre än en enhet.
Tillverkningsindustrins förtroende ökade till 97,1 från 97,0 föregående månad och konsumentförtroendet ökade till 96,3 från 96,2 (reviderat från 96,6) föregående månad.
Den enda indikatorn som visade starkare än normalt var konfidensindikatorn för detaljhandeln, den låg på 101,7 i augusti.
“Stämningsläget i sektorn har trendmässigt förstärkts sedan årsskiftet 2022/23 då indikatorn låg runt 80”, skriver KI.
Historiskt låga nivåer
Hushållens indikator var i stort sett oförändrad och låg, som tidigare, på en svagare nivå än normalt.
“Det är stor skillnad mellan förväntningar och utfall där förväntningarna på utvecklingen av såväl den egna som den svenska ekonomin under de kommande tolv månaderna ligger över det normala”, skriver KI.
Nordea kommenterar siffrorna i en makrokommentar:
“Hushållens bedömning av sin egen ekonomiska situation (mikroindex) har fortfarande en bit kvar till 100-strecket och planerna på inköp av kapitalvaror ligger kvar på historiskt låga nivåer, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
“Tillväxten är svagare än Riksbankens syn, vilket understryker att penningpolitiska lättnader ligger i pipeline. Vi ser att styrräntan ligger på 2,75 procent i slutet av 2024 och på 2,50 procent i början av 2025”, avslutar Torbjörn Isaksson.
Läs mer: Konjunkturinstitutet: Riksbanken bör sänka räntan snabbare
Läs mer: SEB spår kapplöpning mellan räntesänkningar och recessionsrisker