Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-15

Högst vinsttillväxt och kursrusare - här är listan

wysiwyg_image

Här listar vi de bästa respektive sämsta bolagen på att generera vinst i sina respektive verksamheter.

Bolagens förmåga att generera vinster är det i som slutändan styr aktiekursen upp eller ned över tid. Med det i bakhuvudet kan det vara av intresse att gå tillbaka i tiden och se vilka bolag som lyckats växa sin vinst mest respektive minst och hur dessa bolag sedan presterat på börsen.

Kriterier:

 • I nedan sammanställning har vi valt ut bolag på Stockholmsbörsens stora och mellanstora lista, bolag som kategoriseras som industribolag. Bolag där verksamheten i stor utsträckning styrs av hur den allmäna ekonomin mår. Det kan vara alltifrån gruv- och skogsverksamhet till industrimaskiner och bostadsbyggnation.
 • I dessa bolag har vi sedan tagit fram deras vinsttillväxt senaste 10 åren och räknat fram ett snitt på detta.
 • Sist men inte minst har vi sedan valt att sätta ihop två portföljer för att se hur aktierna har gått historiskt de senaste 5 åren. En portfölj med bolagen som uppvisat högst vinsttillväxt samt en portfölj med bolagen som uppvisat lägst vinsttillväxt.

Ser vi någon korrelation mellan hög vinsttillväxt och utveckling på börsen? Det ska vi ta reda på nu.

Läs även: 10 snabba knep för en lyckad aktieanalys

Högst vinsttillväxt senaste 10 åren:

 1. SCA (+46 %)
 2. Lindab (+26 %)
 3. Bufab (+23 %)
 4. Nolato (+22 %)
 5. GARO (+22 %
 6. NIBE (+15 %)
 7. Lagercrantz (+15 %)
 8. AQ Group (14 %)
 9. Besqab (+14 %)
 10. Indutrade (14 %)
 11. Hexpol (+14 %)
 12. XANO (+13 %)
 13. Lundin Mining (+13 %)
 14. VBG (+13 %)
 15. OEM (+12 %)
wysiwyg_image

Bolagen med lägst vinsttillväxt senaste 10 åren:

Lägst vinsttillväxt senaste 10 åren:

 1. Cavotec (-200 %)
 2. ITAB (-100 %)
 3. Haldex (-24 %)
 4. CTT Systems (-7 %)
 5. Saab (-4 %)
 6. Holmen (-4 %)
 7. Rejlers (-2 %)
 8. Bergman&Beving (-2 %)
 9. ABB (-1 %)
 10. BillerudKorsnäs (+1 %)
 11. NCC (+1 %)
 12. SKF (+2 %)
 13. Alfa Laval (+2 %)
 14. Skanska (+3 %)
 15. Bulten (+3 %)

Källa: Börsdata

Portfölj

Efter denna sammanställning väljer vi nu att använda oss av analysprogrammet Refinitiv för att sätta ihop dessa aktier i två olika portföljer och sedan gå tillbaka i tiden fem år för att se hur aktierna har presterat från den tidpunkten fram till idag.

wysiwyg_image
Förstora bild

Utvärdering

På fem år har portföljen med högst vinsttillväxt avkastat imponerade 400 procent där avkastningen i framförallt NIBE (+720 %), GARO (+650 %), XANO (+630 %) och Bufab (+420 %) sticker ut mest åt det positiva hållet. Uppgångarna är starka (och bättre än börsen), i alla fall förutom i Besqab som är minus 17 procent under perioden.

Portföljen med lägst vinsttillväxt däremot, där är underavkastningen gentemot ovan portfölj betydande. På fem år summeras uppgången till blygsamma 40 procent. Det är även sämre än börsen som helhet mätt som OMXSGI). Bland de största kursförlorarna hittar vi ITAB (-80 %), Saab (-25 %) och Haldex (-50 %).

Konklusion

Den enkla analys vi kan göra av all denna data är att börsen helt enkelt tenderar att belöna bolag med ett starkt operationellt momentum. När vinsttrenden pekar starkt uppåt så medför det att många investerare vill in i aktien och sedermera starka kursutvecklingar. Motsatsen ser vi i de bolag där det går tyngre.

Vi kan också konstatera att flertalet bolag i vinnarlistan länge har ansetts för högt värderade i många investerares ögon. Vad denna övning bevisar är att högt värderade bolag som fortsätter att leverera starka siffror tenderar att fortsätta gå bra på börsen.