Aktiespararna

Därför är svenska löntagare vinnare i längden

Av Jessika Bouveng
13 maj 20242 min lästid
Enligt en ny rapport är löntagare i Sverige vinnarna - om man jämför utvecklingen över tid.
I en ny rapport kan fackförbundet Unionen konstatera att Sverige ligger i topp när det kommer till reallöneutvecklingen - detta trots att de minskat de senaste två åren.

I rapporten har Unionen jämfört reallöneutvecklingen i Sverige med 12 andra västeuropeiska länder. Rapporten jämförde både reallöneutvecklingen 2023 och utvecklingen över perioden 1998-2023.

Enligt Unionens undersökning var Sverige det land med allra störst fall under det föregående året. Även de övriga nordiska länderna såg en minskning under 2023. Reallönerna ökade istället som mest i Belgien. I Nederländerna, Spanien och Portugal ökade också reallönerna.

”I Belgien har man ett system där löneökningarna direkt kopplas till inflationsutvecklingen under föregående år. Den väldigt höga inflationen 2022 resulterade därför i höga löneökningar under 2023, i kombination med att inflationen sedan föll tillbaka resulterade i höga reallöneökningar”, säger Tobias Brännemo chefsekonom på Unionen.

Nordiska länderna i topp över tid

Ser man istället till bäst utveckling mellan år 1998 och 2023 hamnar Sverige, Norge och Finland i topp.

”Sett till hela perioden har Sverige haft mer än dubbelt så hög ökning som alla de länder som hade en ökning under 2023. Det visar att vår svenska lönebildningsmodell är en vinnare i längden”, säger Tobias Brännemo.

”Att vi använt inflationsmålet och även bibehållit förhållningssättet oavsett om inflationen varit lägre eller högre än inflationen har gjort oss till vinnare i längden. Många andra länder har i stället jagat den rådande inflationen, säger han också.

LÄS MER: "Förvånande besked från Riksbanken"

LÄS MER: Swedbank tror på högre inflation i april

Marknadsnyheter

Dela med dig