Aktiespararna

"Bästa tiden kanske i backspegeln - men med rätt pris kan det finnas köplägen"

Av Redaktionen
29 januari 20243 min lästid
Eric Emanuelsson och Robert Andersson går i senaste avsnittet av Aktiepodden bland annat igenom de största rapporterna, utdelningsregnet och bank och verkstad 2024.

Rapportsäsongen är i full gång och i veckans podd diskuteras bland annat verkstadsbolagens rapporter.

Robert Andersson och Eric Emanuelsson kommer in på att Aktiespararnas Jan Lindroth ser svalare utsikter för Atlas Copco och Sandvik. Robert Andersson menar att förhoppningen för många verkstadsbolag är att 2024 ska vara det enda svaga konjunkturåret.

”Det kommer nog vara ett lite svagare konjunkturår, så 2023 kommer nog se bättre ut vinstmässigt och så siktar man fram mot 2025 istället”, säger han i podden.

Dock, påpekar han, innebär inte detta att verkstadsbolagen kommer att göra några förluster. Det man måste se på är helhetsbilden, vad som redan är inhämtat i exempelvis värdering.

Tråkig utveckling för bankerna

Vad gäller banksektorn menar Robert Andersson att det inte är en helt olik bild från verkstadsbolagen.

”Skillnaden mot bankerna är att 2023 var ett ännu mer fantastiskt år än vad det var för verkstad. För verkstad så kanske 2024 blir lite sämre och någonstans där kommer en lite mer normal period. I bankernas fall så tror jag på en tråkigare utveckling under en längre tid framöver, vi pratar många år”, säger han.

Han påpekar att det är helt andra p/e-talsmultiplar på bankerna än vad det är i de stora fina verkstadsbolagen, men att han är generellt försiktig till banksektorn.

Han menar att tråkigare tider väntar när inlåningsmarginalerna faller samtidigt som stillastående bostadspriser innebär att utlåningsvolymerna sannolikt minskar.

Men även om detta ger en dyster vy påpekar han att värderingarna är relativt låga och att det inte handlar om något bankhaveri där bankerna gör förluster.

”Den bästa tiden kanske ligger i backspegeln men det är klart, vår kollega Hans-Olov Öberg satte köp på Handelsbanken här, och man behöver kika på värderingarna. Med rätt pris så kan det finnas köplägen så klart”, säger han.

I Aktiespararnas basportfölj köptes nyligen också SEB medan Swedbank såldes. Detta då SEB har stor intäktsdiversifiering samtidigt som utlåningssidan är mer diversifierad med stor företagsutlåning.

Vill du lyssna på mer om rapportsäsongen och intressanta diskussioner? Lyssna då på senaste avsnittet här.

LÄS MER: Nedvärderingen är mycket överdriven - köp aktien

LÄS MER: Nu blir det lugnare tempo för verkstadsjättarna

Aktiepodden

Dela med dig