"Hushållen tar över som motor i ekonomin"
KI:s Barometerindikator steg i november med 3,6 enheter till 97,2. Det är den högsta nivån sedan augusti 2022.
"Sammantaget ligger stämningsläget på nivåer som antyder dämpad tillväxt på kort sikt, men trenden pekar uppåt. Lägre räntor och stigande reala disponibla inkomster bör fortsätta att stödja konsumentförtroendet och bidra till en ökning av den ekonomiska aktiviteten nästa år", skriver Handelsbanken i en kommentar.
Gällande det totala näringslivet ökade konfidensindikatorn kraftigt i november med 3,1 enheter till 98,3 - den högsta noteringen hittills i år. Trots detta förblir stämningsläget i näringslivet mer dämpat än det historiska genomsnittet.
"Företagen rapporterar fortsatt om en svag efterfrågan, och detta mönster återfinns inom samtliga sektorer. Dessutom uppger företagen att antalet anställda fortsätter att minska, om än i något lägre utsträckning än i oktober. Framöver förväntar sig dock företagen att kunna öka personalstyrkan något", skriver KI.
Barometerindikatorn steg på bred front
Stämningsläget förbättrades i samtliga sektorer. Och mest i tillverkningsindustrin samt bygg- och anläggningsverksamhet.
Tillverkningsindustrins konfidensindikator ökade med 4,2 enheter till 95,8 och för bygg- och anläggninsverksamhet ökade indikatorn med 4,2 enheter till 98,4.
Detaljhandelns konfidensindikator ökade marginellt men uppvisar ändock det starkaste stämningsläget, då indikatorn ligger på 106.
Tjänstesektorn ökade konfidensindikatorn med 2,7 enheter till 97,1. Tjänsteföretagen uppger fortfarande att antalet anställda har minskat de senaste tre månaderna men samtidigt visar anställningsplanerna på en i stort sett oförändrad personalstyrka kommande tre månaderna.
Hushållen ser ljusare på ekonomin
Samtidigt stiger hushållens konfidensindikator för fjortonde månaden i rad - med 0,8 enheter till 102,0. Indikatorn ligger således något över det historiska genomsnittet. Noterbart är att förväntningarna på den egna ekonomin och den svenska ekonomin på tolv månaders sikt är betydligt mer optimistiska än normalt. I skarp kontrast till detta är hushållens inställning till kapitalvaruinköp mycket negativ och den klart svagaste frågan i indikatorn.
Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar noterar i en kommentar att avtagande inflation och sänkta räntor leder till att hushållen börjar ta över som drivkraft för ekonomin, men att svenska industriföretag samtidigt möter hårdare konkurrens och minskad efterfrågan på exportmarknader framöver.
"Att hushållen nu tar över som motor i ekonomin är naturligt, givet att inflationen faller och Riksbankens räntesänkningar börjar verka. Det ger hushållen utrymme att öka sin konsumtion, vilket är en förutsättning för att konjunkturen ska stabiliseras", säger Alexandra Stråberg.
Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.