Bioarctics vd: Vi har kommit i en ny era

Av David Flatbacke-Karlsson
19 maj 20259 min lästid
Gunilla Osswald, Bioarctic.
Bioarctics har tagit fram världens första godkända sjukdomsmodifierande läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Nu har man äntrat en ny era med en större etablerad forskningsportfölj. Ändå har aktien nästan halverats sedan toppen. ”Vi ska bara fortsätta att göra det vi gör väldigt bra, så kommer det nog att ordna upp sig med aktiekursen”, säger vd:n Gunilla Osswald.

Med över 35 års erfarenhet av läkemedelsutveckling inom neurodegenerativa sjukdomar är det svårt att säga något annat än att Gunilla Osswald tycks vara på helt rätt plats som vd för Bioarctic som är fokuserat på forskning- och utveckling av behandlingar mot sjukdomar inom just den kategorin.

”Nu går det att säga att vi har kommit i en ny era. Jag baserar det på två saker. Bioarctic är världsledande på utveckling av nya läkemedel av antikroppar mot felveckade teiner där lecanemab är den som vi har kommit klart längst med. Sedan är vi även bland de världsledande inom vår ’brain transporter-teknologi’ som går ut på att få in molekylerna som ska verka i hjärnan över blod-hjärnbarriären och därmed även få bästa tänkbara effekt. Sedan årsskiftet har vi också bra, regelbundna intäkter från den globala försäljningen och inte bara milstolpsbetalningar. Vi får in kapital på ett helt annat sätt nu”, säger Gunilla Osswald.

Gunilla Osswald hänvisar till att Bioarctic får en royalty på 9% från sin japanska partner Eisais försäljning av lecanemab (som även kallas för Leqembi). I december 2024 skrev Bioarctic även ett globalt samarbetsavtal med bjässen Bristol Myers Squibb som innehåller en förskottsbetalning på 100 miljoner dollar. Det totala värdet uppgår till 1,25 miljarder dollar i framtida milstolpsbetalningar och utöver det stegvis royaltyersättning på försäljning om produkten når marknaden.

2024 uppgick intäkterna, som till största del härstammade från royalties kopplade till lecanemab, till 257 miljoner kronor och rörelseresultatet noterades till –228,5 miljoner kronor.

”Vi tror att vi kommer att bli lönsamma i år och även vara det framöver. Vi ska gå med vinst och räknar med att vara ett lönsamt bolag”, konstaterar Gunilla Osswald. Neurodegenerativa sjukdomar innebär att celler i det centrala nervsystemet successivt börjar att fungera sämre och förr eller senare dör.

Alzheimers sjukdom är den absolut vanligaste sjukdomen inom kategorin. Det är här som Bioarctic har brutit ny mark. I mitten av 2023 fick Bioarctics partner Eisai ett historiskt godkännande av amerikanska läkemedelsverket FDA och blev första bolag att få fullt godkännande för en läkemedelsbehandling som påverkar den underliggande orsaken till Alzheimers sjukdom.

”Det är en oerhört svår sjukdom. Patienten blir bara sämre och sämre. Det är ett vanligt missförstånd att det handlar om att man blir lite glömsk när man blivit rätt så gammal. Alzheimers sjukdom är en svår och dödlig sjukdom. Den påverkar minne, språk och orienteringsförmåga.”

FDA har delat upp Alzheimers sjukdom i sex olika steg. Det är inom de tidiga faserna som lecanemab kan göra nytta. Det handlar om mild Alzheimers sjukdom och steget innan symptomen bryter ut och om mild, kognitiv störning. Det vill säga de tidiga stadierna av sjukdomsförloppet.

”Du vill helst hitta patienterna innan de börjar få in för mycket plack i hjärnan. Skadan börjar tidigt i sjukdomsförloppet, orsakad av felveckade toxiska proteiner som sen klumpar ihop sig till plack. I studier som ligger till grund för godkännandet ser man att vid tidig insättning av behandlingen skjuts sjukdomsprogression upp.”

Placken och dess toxiska förstadium fortsätter att skapas i skadliga former även om de tas bort.

”Därför måste de ju underhållas och tas bort igen. Det blir mycket enklare om man hittar patienterna tidigt”, säger Osswald

GLOBAL NÄRVARO

Lecanemab finns nu godkänt i över 40 länder i världen. Gunilla Osswald är tydlig med att bolagets läkemedel är nydanande men också relativt infrastrukturkrävande och att det behövs till exempel infusionscenter.

”Det har gått lite trögare att införa lecanemab i USA. Samtidigt har vi haft en start som varit över förväntan i Japan. Det har vi också haft i Kina där det än så länge bara är de som har privat sjukförsäkring eller betalar ur egen ficka som kan få lecanemab. Ändå har vi sett ett riktigt starkt upptag.”

Gunilla Osswald betonar att lecanemab finns tillgängligt på cirka 85–90% av världens marknader. Eisai beräknar att läkemedlet skulle kunna nå mellan 800 000 och 1 miljon patienter 2032.

Den 15 april kom även beskedet att läkemedlet slutligen fått ett godkännande av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Turerna om huruvida lecanemab skulle få användas i Europa eller inte har varit många och långa och även satt press på aktiekursen från tid till annan.

”Vi är så klart mycket glada över att patienter i EU kan få samma möjlighet till behandling som de som bor i USA. Däremot kommer det att vara en lite annorlunda population som liknar det som Storbritannien godkänt. Omkring 85% av patienter med Alzheimers sjukdom i EU har den genuppsättning som krävs för behandling. Det kommer inte att gå för dem som har dubbla genuppsättningar med sig från både mor och far och en större risk att få Alzheimers tidigare. De har även en större risk att lida mer av biverkningar.”

Sedan tillägger Gunilla Osswald:

”Rent finansiellt är Europa en relativt liten del av vår totala, potentiella marknad.”

Förhoppningen är att kunna komma i gång med försäljningen av lecanemab i EU redan i höst.

STÅR STABILT

Det är lätt att tänka sig att aktiekursen skulle fått sig ett betydande lyft i takt med att lecanemab rullats ut globalt och intäkterna börjat bokföras. Men sedan toppen på 347 kronor den 8 juni 2023 har den nästan halverats.

”Jag fokuserar på att driva bolaget och våra olika projekt. Om vi fortsätter att forska på innovativa sätt kommer det där att ordna upp sig över tid, säger Gunilla Osswald, som äger aktier värda runt 16 miljoner kronor i bolaget.”

Hon slår även ett slag för Bioarctics goda finansiella ställning.

”Vi har en finansiell styrka som gör att vi inte behöver vara desperata. Vi behöver inte ta in pengar och vi kan ta oss den tid som krävs för att hitta rätt typ av partners att jobba med. Vi kan fokusera på våra projekt och på att utveckla vår teknologi i lugn och ro.”

Vid utgången av 2024 uppgick de likvida medlen till 779 miljoner kronor.

”Bioarctic har faktiskt bara tagit in pengar en gång och det var i samband med börsnoteringen 2017”, påpekar Gunilla Osswald.

Det ska tilläggas att Bioarctics aktie är upp omkring 550% sedan listningen för sju och ett halvt år sedan.

NYA STEG I UTVECKLINGEN

Gunilla Osswald återkommer flera gånger om till vikten av ett smidigt och enkelt sätt för patienterna att ta lecanemab.

”Vi vill få ned frekvensen på underhållsbehandlingen och att det ska kunna räcka med att ta den en gång varje månad i stället för var 14:e dag. Eisai har också skickat in en ansökan i USA för att kunna ge lecanemab subkutant. Det går att jämföra med att ge insulin med en autoinjektor. Vi hoppas få ett svar av FDA i augusti.”

Att kunna ta lecanemab subkutant och diagnostisera med hjälp av blodbaserade biomarkörer skulle kunna förändra spelplanen avsevärt.

”Att hitta rätt och i stället kunna ge doserna i hemmet med en autoinjektor är något som vi ser som en väldigt stor potential. Det vore nästan lite av en ’game-changer’. Jag tror att det här är framtiden för läkemedelsbehandlingar. Det skulle leda till betydligt större upptag.”

Lecanemab är inte det enda på Bioarctics näthinna. Gunilla Osswald berättar att bolaget är i full gång med en fas 2-studie med fokus på Parkinsons sjukdom, kandidaten kallas för exidavnemab, och att hon även ser potential för flera andra sjukdomar samt att bolaget utvecklar läkemedel mot ALS.

”Vi ligger absolut längst fram när det handlar om Alzheimers sjukdom, men vi ser även positiva indikationer när det kommer till att kunna behandla Parkinsons sjukdom. Där har vi ett projekt på gång som ser väldigt spännande ut. Vi är mycket tidigare i forskningen av behandlingar mot ALS. Vi ser framför oss hur vi kommer att kunna knäcka svåra vetenskapliga frågor med hjälp av vår Brain transporter-teknologi och använda oss av fler modaliteter än antikroppar, till exempel enzymer och oligonukleotider. Vi investerar mycket i vår ’Brain transporter-teknologi’. Vi utvecklar nästa generations läkemedel i kombination med vår teknologi som gör det möjligt att bättre få in substansen i hjärnan över blod-hjärnbarriären.”

DET HÄR ÄR BIOARCTIC:

Bioarctic är ett svenskt bioteknikbolag som fokuserar på forskning inom neurodegenerativa sjukdomar. Det är sjukdomar som innebär att hjärnans nervceller bryts ner. Detta påverkar hjärnans och även kroppsliga funktioner sätts ned eller rent ut sagt upphör. Många gånger är det inte möjligt att återfå funktionen i celler, vävnader och organ.

Allra främst forskar Bioarctic på utveckling av behandlingar mot Alzheimers och Parkinson sjukdomar. Största delen av intäkterna härstammar från den royalty på 9 % som Bioarctic får från globala försäljningen av leqembi från partnern Eisai.

Leqembi är godkänt på över 40 marknader världen över. Så sent som i mitten av april kom ett slutgiltigt godkännande från EUkommissionen.

2024 uppgick intäkterna till 257 miljoner kronor och rörelseresultatet noterades till –228,5 miljoner kronor. Vd Gunilla Osswald räknar dock med att bolaget kommer att bli lönsamt under 2025 och även vara så framöver.

Bolaget grundades 2003 av Lars Lannerfelt och Pär Gellerfors, har sitt huvudkontor i Stockholm och har cirka 130 personer anställda.

Bioarctic börsnoterades i oktober 2017 och är i dag hemmahörande på Stockholmsbörsens Large Caplista. Börsvärdet uppgår till strax under 17 miljarder kronor i slutet av april 2025. Lars Lannerfelt och Pär Gellerfors äger över 50% av kapitalet i bolaget och över 80% av rösterna tillsammans

DET HÄR ÄR GUNILLA OSSWALD

Född: 1961 i Umeå. Uppvuxen i Eskilstuna.

Familj: Maken Björn och två barn.

Intressen: Familj, vänner, skidåkning, segling och fiske.

Utbildning: Apotekare och doktor i biofarmaci och farmakokinetik vid Uppsala Universitet. Examen togs 1983.

Karriär: Arbetade i ledande roller inom R&D (forskning och utveckling) på Astra Zeneca från 1985 till 2012. Inte minst på avdelningen med fokus på neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers. Blev vice vd för Bioarctic 2013 och knappt ett år senare tog hon över vd-posten på bolaget.

Andra uppdrag: Styrelseledamot i Egetis Therapeutics.

Aktieinnehav i Bioarctic: 84 800 B-aktier till ett värde av omkring 16 miljoner kronor. Har även personaloptioner som berättigar till förvärv av 50 000 B-aktier och sammanlagt 20 000 prestationsaktierätter.

Utmärkelser (i urval): Årets börs-vd på European lifestars awards 2023 och Årets farmaceut 2019. Fick även motta Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris tillsammans med Bioarctics grundare Lars Lannfelt och Pär Gellerfors 2025.

GUNILLA OSSWALD OM ...

Nycklarna till långsiktigt aktieägarvärde: ”Det som vi gör är väldigt viktigt. Vi förser patienter med svåra sjukdomar med läkemedel. Vi måste se till att vi har de skickligaste forskarna som är innovativa och som kan ta fram nya spännande saker som kan hjälpa patienterna.”

Konkurrens: ”Det är jättebra med fler alternativ. Det är många som har försökt, men få som har lyckats när det kommer till Alzheimers sjukdom. Vi bygger en helt ny marknad och det är klart att det finns plats för fler.”

Framtidens behandlingar: ”Jag tror att vi kommer att få se olika slags kombinationsbehandlingar. Det skapar alternativ som påverkar hjärnans sjukdomar på olika sätt och som kan ge bäst resultat.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig