Aktiespararna

Björnen har vaknat – och är arg

Av Redaktionen
9 februari 20183 min lästid

Bortsett från dotcombubblan får vi gå tillbaka till marknadsläget före börskraschen 1929 för att hitta en lika hög värderingsmultipel som i dag. Vi kan inte räkna med någon positiv avkastning från aktier.

Det som hänt på USA-börserna de senaste dagarna tyder på att investerarna uppfattar signalerna från kreditmarknaderna som att risken för en omfattande vinstvarning är påtaglig.

Det finns fog för stor försiktighet; hela den globala ekonomin och tillgångsmarknaderna är uppumpad och beroende av ”billiga” pengar efter en extremt utdragen period av ultralåga räntor och kvantitativa lättnader. Om yieldkurvorna, som speglar avkastningen för obligationer, plötsligt blir brantare i den här miljön finns det nästan bara förlorare.

Börsen har varit räntestyrd under en mycket lång period; alternativen har varit få till att äga aktier, och många har hoppats på en fortsättning. Börsrallyt det senaste året, Dow Jones har klättrat 20 procent på ett år, har dessutom byggt på två ben, att räntorna skall förbli låga men att aktiemarknaderna skall klättra ytterligare med hjälp av stigande vinster.

Denna ljuva och glättiga aktiemiljö har pressat upp den långsiktiga värderingen på hela aktiemarknaden till nivåer som blinkar ilsket rött. Det genomsnittliga P/E-talet, vinst per aktie, för de amerikanska marknaderna är 24, eller omkring 50 procent högre än det historiska snittet.

Det kan vi kanske leva med i en lågräntemiljö, men tittar vi lite djupare och istället använder oss av Yaleekonomen och Nobelpristagaren Robert Schillers P/E-talsmodell ser det betydligt värre ut. Denna multipel använder de sista 10 årens inflationsjusterade vinster vid uträkningen.

I dagsläget prissätts marknaden till ett P/E-tal på över 31. Bortsett från dotcombubblan runt millennieskiftet, då Schillers P/E steg till drygt 44, får vi gå tillbaka till marknadsläget före börskraschen 1929 för att hitta en lika hög värderingsmultipel som i dag.I början av 2008, strax innan bolåne- och finanskrisen sköljde in med full kraft över aktiemarknaderna var Schillers P/E omkring 25, för att bottna på 12 vid årsskiftet 2008/2009.

Oavsett om det blir en brutal krasch för aktiepriserna eller inte så tyder dagens värderingsmutipelnivåer enligt Schillers P/E-tal på att vi inte kan räkna med någon positiv avkastning från aktier. Schillers P/E tal implicerar att avkastningen kommer bli runt minus 3 procent årligen framöver. The bear is back, and he is angry.

Claes Folkmar

Dela med dig