Aktiespararna

Blackrocks vd: Storbolagen blir vinnare

Av Annelie Östlund
8 juli 20242 min lästid
Larry Fink, vd för Blackrock.Foto: TT
Larry Fink, vd för Blackrock tillika en av den globala ekonomins mäktigaste personer, spår fortsatt fördel för stora bolag – på grund av AI. ”Min åsikt är att större företag kommer att ta mer mark, och att de kommer kunna skala mer”, säger han till Di.

Mäter man från 2008 och framåt är det fördel småbolag – big time. Under den perioden har småbolagen på Stockholmsbörsen krossat storbolagen kursmässigt. Det brukar också sägas att småbolag går bättre än stora bolag över tid.

Men mäter man från början av januari 2022 till dags dato ligger OMXS30 på plus 6% och small cap ligger på minus 23%.

Vidgar man perspektivet är det Big Tech – bolag som Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet och Meta – som dominerat scenen de senaste åren.

Parallellt har det spekulerats om när småbolagen ska ta revansch. Många bedömare pekar på att småbolag för närvarande är undervärderade jämfört med stora bolag och att de små bolagen borde gynnas när räntorna sänks.

Storbolagen vinnare

Men nu menar Larry Fink, vd för Blackrock tillika en av den globala ekonomins mäktigaste personer, att AI kommer att förändra förutsättningarna och ge en fördel till de stora bolagen.

”När det kommer till AI, behöver företagen investera enorma summor för att hänga med i utvecklingen. Små företag kommer inte att ha råd med den nyaste och bästa tekniken. Det här kommer att innebära stora samhällsproblem. Min åsikt är att större företag kommer att ta mer mark, och att de kommer kunna skala mer”, säger Larry Fink till Di i en färsk intervju.

Blackrocks vd menar att AI blir en vattendelare och att investerare som satsar på AI-tunga storbolag – och då framför allt de amerikanska Big Tech-bolagen – blir vinnare.

”Jag har en stark uppfattning om att om du investerar i S&P 50 i stället för S&P 500 över lång tid, kommer det att bli riktigt bra. Vi har våra amerikanska hyperscalers: Amazon, Google, Meta, Nvidia, Microsoft”, säger han till tidningen.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig