Aktiespararna

Blandad utveckling för portföljerna

Av Dag Rolander
9 maj 20186 min lästid

Denna artikel publicerades i Aktiespararen nummer 5, 2018

Basportföljen gick starkt på en svajig börs och Avkastningsportföljen gick hyfsat. Småbolagsportföljen breddas och öppnar upp för fler potentiella vinnare. Nibe och Thule lyfte basportföljen.

Stockholmsbörsen rör sig viljelöst i en som vanligt orolig omvärld och som om en osäker valutgång i september skulle ha någon betydelse. Rapporterna har överlag varit bra men allt som oftast mottagits med felfinneri.

Orsaken till sentimentet ska sökas på andra håll. I New York, London, Frankfurt och Tokyo ser det ut ungefär likadant. Ett orosmoln kommer från räntefronten där amerikanska tioåriga stats­obligationer nu ger en ränta på 3,02 procent vilket är 20 räntepunkter mer än för en månad sedan. Från svensk horisont är den räntan inte riskfri eftersom den är i dollar.

Men risk i finansiella sammanhang är på gott och ont. Den som för en månad sedan köpte dollar, och sålde kronor, har sett en uppgång från 8,20 kronor till 8,60 kronor. Det är, för att vara på bara en månad, hisnande 5 procent. Svensk femårig statsobligation handlas till 0,75 procent ränta vilket ju innebär att realräntan, efter justering för inflation, är negativ. Svenska räntepapper är inte attraktiva för någon. Det ger svag krona, vilket är vad Riksbanken vill ha för att höja inflationen.

Det är trist att kronan är en skvalpvaluta, fortsatt svag också mot euron, men det gynnar exportföretagen som ju vid sidan om de allt billigare bankerna är börsens tungviktare.

Köp aktier i bra bolag och ha tålamod, är rätt modell. Kanske idé att återinvestera utdelningarna till sillen.

Basportföljen solade sig i glansen av coola Nibe och sportiga Thule. Kyla är bra för Nibe som fokuserar på värme. Bolaget drivs framåt och aktien uppåt med en skicklig ledning som har stora aktieinnehav och genom åren visat framfötterna när det gäller förvärv och förmågan att integrera och lönsamt utveckla dessa.

I fjol ökade omsättningen med 24 procent, till 19 miljarder kronor, varav 20 procent kom från förvärv och 4 procent organiskt. Nyligen förvärvades en affär från Alfa Laval som omsätter 300 miljoner kronor. Många bäckar små leder också till målet om en årstillväxt på 20 procent och p/e-talet 24 är attraktivt så länge tempot är högt.

Thule fasar ut lågmarginalprodukter, har ett varumärke som blir allt starkare och satsar på innovation inom aktiv, sportig fritid. I första kvartalet ökade försäljningen med drygt 5 procent. Rörelseresultatet steg med 14 procent och vinsten per aktie med 11 procent. Med en rörelsemarginal på över 19 procent är kassaflödena stora liksom möjligheterna till förvärv.

ABB reste sig med en stark rapport. Riktkurser har höjts och ligger på nivån 230 kronor eller där aktien handlades i början på året. Amerikanska GE går oförtrutet baklänges, har halverats i kurs på ett år och hindrar ABB-aktien från att resa sig. GE handlas nu till p/e 14 räknat på bolagets utsikter för 2018. ABB är dyrare till p/e 16–17, men det är å andra sidan billigt för att vara i vår verkstadssektor.

Utdelningar har inkasserats från ABB, Axfood, NCC, Nordea och Volvo motsvarande en avkastning på knappt 2 procent. Det är doping vid jämförelse med Stockholmsbörsens vanliga index men portfölj­utvecklingen var bra även jämfört med ”SIX Return Index” där utdelningar ingår och som steg med 1,5 procent.

Basportföljen har 10 utespelare som hittills fungerar väl ihop. Det är sällan en bra idé att ändra i en vinnande laguppställning. Det saknas en målvakt – en säljoption på index – men det vore övermodigt och ett regelbrott för långsiktiga.

Avkastningsportföljen fylldes på med utdelningar från Bilia, Hemfosa, HiQ, Skanska, Swedbank och Telia. Det gav 2,6 procent men kurserna backade med 1 procent varför totalavkastningen blev 1,6 procent. Det är ingen höjdare men bättre än index. Periodens vinnare Hemfosa ger 1,20 kronor per kvartal och Telia återkommer i höst med 1,15 kronor i halvårsutdelning.

Mest glädjande för många aktiesparare är att H&M har repat sig kursmässigt efter bottennoteringar i slutet på mars kring 120 kronor. Halva utdelningen, 4,90 kronor, kommer den 9:e maj, den andra halvan, 4,85 kronor, i november och inför julhandeln. Styrelsen signalerade framtidstro i februari när bibehållen utdelning föreslogs och belackarna var som mest högröstade.

Ordförande Stefan Perssons upprepade miljardköp av aktier sände samma signaler nämligen att lönsamhetsproblemen var av övergående natur. Den synen tycks nu också börsen ha anammat. Det första kvartalet blev dåligt – omsättningen stagnerade trots fler butiker och vinsten snudd på halverades till 83 öre per aktie – det andra blir dåligt men inte lika illa. Sedan vänder det uppåt igen. Aktien har mer att ge kursmässigt och därtill kommer utdelningen.

Småbolagsportföljen klarade en liten uppgång trots flera plumpar och tack vare stjärnorna Biogaia och Nolato som också vägt tungt i portföljen. Nolato är en kurs- och vinstdubblare sedan förra våren.

Portföljen breddas i denna veva till tolv aktier. Köpen finansieras med minskningar i tungviktarna Biogaia, Nolato, Mycronic och New Wave.

Kinnevikbolaget Qliro står på tre halvskakiga ben: betalningslösningen Qliro och e-handlarna Cdon och Nelly. Q1-rapporten var dålig men balansräkningen är stark. Delarna är värda mer än börsvärdet och vi borde få se en eller flera strukturaffärer i år. Alimak, se analys i Aktiespararen nr 1–18, är en växande världsledare på vertikala transportlösningar. Blott fyra procent av omsättningen återfinns i Sverige och den svaga kronan borde gynna aktien så snart börsen smält det lilla grus som fanns i Q1-rapporten. Att Latour är största ägare med 28 procent talar också för aktien på sikt.

Nykomlingarna kan ta hissen upp även om börsen rör sig horisontellt.

Dag Rolander

Dela med dig