Aktiespararna

Bloomberg ser köpläge i svenska börsjätten

Av Jessika Bouveng
10 januari 20232 min lästid
Bloomberg Intelligence har listat ett flertal aktier att hålla koll på under 2023. Ett av bolagen man tar med är SSAB som under 2022 tappade kraftigt på börsen.

SSAB hade ett tufft börsår 2022. Enligt Bloomberg så ser utsikterna för 2023 bättre ut då bolaget nu är väl positionerade för att skydda vinsterna, bättre än någonsin. Skulle vi dessutom se en konjunkturnedgång inom det närmsta så kan den svenska ståltillverkaren ges en chans att visa sina defensiva kvaliteter.

Vidare så ser även Bloomberg styrkor hos bolaget i form av en effektiviserad europeisk verksamhet som är mindre cyklisk och har robusta marginaler inom specialstål. Analytiker hos företaget menar även att satsningarna på grönt stål kan locka till sig statliga pengar i framtiden.

Något annat som talar för SSAB är att trenden för stålpriser har vänt. Sedan botten har priset rusat med nära 16 % och det handlas nu på 700 euro per ton. Det skriver Dagens Industri under morgonen.

Ytterligare ett bolag som ryms på listan är LVMH som på grund av lättade restriktioner i Kina kan gynnas. Ett annat lyxbolag som vi också finner på listan är nyligen noterade Porsche. Aktien kan få ett lyft i och med eftersläpning i leveranserna som ger bolaget ett skydd mot recession i väntan på att elbilssatsningen ska ge effekt.

Bland techaktier lyfter Bloomberg ett varningens finger för omdiskuterade Meta där man menar att estimaten ser alldeles för höga ut. Analytikernas förväntningar på Netflix ser däremot ut att vara mer försiktiga.


Författare Jessika Bouveng

Aktietips

Dela med dig