Aktiespararna

BofA: Stålpriser förblir nedtryckta

Av Finwire/Redaktionen
26 juni 20241 min lästid
BofA räknar med att stålpriserna och spreadar kommer att förbli nedtryckta på grund av svag real efterfrågan men också på grund av en förväntad vanlig säsongsmässig avmattningen i Q3. Det framgår av en ny branschanalys.

Storbanken ser fortfarande värderingarna som låga i ett historiskt perspektiv, men de ses som rimliga med tanke på svag makroekonomi och efterfrågan. Därför har BofA en försiktig och selektiv inställning till europeiska stålbolag.

BofA har rekommendationen underperform på SSAB. Därtill gör SSAB kapitalinvesteringar på 4,5 miljarder euro för att minska koldioxidutsläppen inom den svenska kapaciteten, något som ses som "en tung börda och påverkar det fria kassaflödet negativt på medellång sikt". Banken bedömer att plåtpriserna kommer att sjunka och pressa ståljättens intäkter.

Rekar inom sektorn

BofA har en blandad uppsättning rekommendationer på bolag i sektorn; neutral på ArcelorMittal, neutral på Voestalpine, köp på Thyssenkrupp och neutral på Erdemir.

För varmvalsat stål hålls prisprognosen oförändrad på 664 euro per ton för helåret 2024, medan förväntningarna på den amerikanska motsvarigheten sänks med 4 procent till 900 dollar per ton. För järnmalm sätts prisprognosen till +-1 procent till 109 dollar per ton.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig